Igen jó citromos keksz

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A citromos koszorú eredetileg két, lekvárral összeragasztott korongból áll, de lekvár nélkül, keksznek is igen jól megállja a helyét. A Kóser de finom eheti receptje szinte elronthatatlan, ráadásul kisebbekkel való közös sütéshez is ideális.

Nagyon szeretek sütni. A lelkesedésem gyakran két szélsőség között mozog. Előszeretettel kísérletezem otthoni körülmények között nehezen megvalósítható cukrászati remekek házi előállításával, de gyakran merítek ihletet régi szakácskönyvekből is. Ennek a citromos keksznek az eredetije például egy 1936-ban a Váncza és Társa által kiadott A mi süteményes könyvünkben található, citromos koszorú néven, a napoleonszelet és a weekend remeke között.

Több régi süteményes könyvhöz hasonlóan, ebben is apró megjegyzések olvashatók az egyes receptek mellett. A család hölgy tagjai ugyanis így minősítették a kipróbált recepteket, innen tudom, hogy a testőrtorta igen kiadós, míg a léhafánkból 130 darab lesz, illetve hogy a mogyorós-almás sajnos nem jó. A citromos koszorú az „igen jó” minősítést kapta. Az eredeti recept szerint a sütemény két, lekvárral összeragasztott korongból áll, de én lekvár nélkül, keksznek is gyakran sütöm. Szinte elronthatatlan recept, és minden forma kiszaggatható belőle, így a kisebbekkel való közös sütéshez is ideális.

Citromos keksz

30 dkg liszt

2 evőkanál tejföl

8 dkg hideg vaj

1 tojás sárgája

1 csomag sütőpor

7 dkg barna cukor

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

fél vaníliarúd belseje

1 csipet só

A hozzávalókat egy nagy tálban jól összegyúrom, én ketté szoktam vágni, mert egyszerre csak az egyik felét tudom kinyújtani. Amíg az egyikkel dolgozom, addig a másik fél a hűtőben pihen.

A tésztát 3 milliméter vastagra nyújtom, majd tetszőleges formákkal kiszaggatom. Előmelegített sütőben 200 fokon, 8-10 perc alatt megsül. Figyelni kell, mert könnyen túlsül, ezért gyorsan ki kell szedni a tepsiből. Végül citromhéjjal kevert porcukorral megszórom.

Szerintem másnap reggelire, vagy tea mellé még finomabb.

(A tejföl nem hagyható ki, így csak tejes süteményként készíthető.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp