Az örökifjú tüntető

Ha lehet ezt a kifejezést használni, az idős hölgy a tiltakozó mozgalmak élő legendája. Hedy Epsteint még szinte gyerekként menekítették ki Németországból a nácizmus elől az 1939-es „Kinderstransporttal”. 1948 óta él az Egyesült Államokban, és azóta szinte nem volt olyan,  háború vagy  diszkrimináció elleni tiltakozó mozgalom, amelyben ne vett volna részt.

Nagy médiaszenzációt jelentett a múlt héten a hír, hogy  Saint-Louisban  letartóztattak egy 90 éves asszonyt, amint Jay Nixon, Missouri állam kormányzó hivatala előtt tüntetett a városban elkövetett rasszista gyilkosság hatósági kezelése ellen.

„Mindössze 90 éves vagyok és nem fáradtam el. Amíg bírom, harcolok a békéért, az igazságért, az egyenlőségért. És még bírom” – nyilatkozta a Lettera43 című olasz on-line magazinnak és bírálta az idősebb nemzedék tagjait, akik szerinte „ellustultak”, ahelyett, hogy példát mutatnának a fiatal generációknak.

A 90 éves Hedy Epstein
A 90 éves Hedy Epstein

Hedy Epstein úgy véli, hogy az 1960-as, 70-es években a kontesztációs mozgalmak azért voltak erősebbek, mert a kisebbségek elleni diszkrimináció is sokkal nyilvánvalóbb volt, mint manapság. A rejtett hátrányos megkülönböztetéstől azonban ugyanúgy ma is sokan szenvednek.

Évtizedeken át sokat utazott a béke érdekében. Járt Vietnamban, Kambodzsában, a palesztin területeken. Úgy érezte, a helyszínen kell szembesülnie a háborúk borzalmaival. Tévedésnek tartja az Irak elleni amerikai bombázásokat, szerinte az Egyesült Államok megint belekeveredik egy háborúba, egy újabb tévedésbe. Tragédiának tartja az iszlamisták által elkövetett mészárlásokat, de meggyőződése, hogy ezeket nem lehet bombázásokkal megállítani. Bár nem tagadja meg zsidóságát, mégis a palesztin ügyet támogatja, mert szerint a palesztinok izraeli elnyomás alatt élnek. „Izrael számos polgárának  és vezetőjének a családja a Holokauszt áldozata volt. Megtanulhatták volna ennek leckéjét” – mondja. Emlékeztet egyúttal arra is, hogy számos zsidó szervezet ellenzi Izrael állam palesztin-politikáját. Ő maga a Jewish Voice For Peace szervezet aktivistája.

Hedy Epsteint őrizetbe vétele után nem sokkal szabadon engedték kilenc társával együtt. Az örökifjú tüntetőnek nem szegte kedvét a rendőri akció. Októberre újabb tiltakozást terveznek, ha addig nem tisztázzák tisztességesen a fergusoni gyilkosságot. Őt magát október 21-re idézték bíróság elé, addig is részt vesz minden megmozdulásban. „Nemcsak Michael Brownért teszem. Az egész rendszer felelős az ő haláláért, nem akarjuk, hogy másokat is megöljenek a bőrük színe miatt.” – mondja az idős asszony, aki szerint ez a szomorú eset elindíthat egy lassú, de biztos változást e téren is.  Unokáit pedig arra tanítja, hogy ismerjék meg a világot és ne legyenek a rossz cinkosai, mert ha cinkosok lesznek, ugyanolyan bűnösökké válnak, mint akik elkövetik a bűnt.

Forrás: nepszava.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp