Kitüntették Kertész Imrét és Rubik Ernőt

A legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet vette át augusztus 20-án Áder János köztársasági elnöktől Rubik Ernő feltaláló és Kertész Imre Nobel-díjas író szerdán a Sándor-palotában. A Szent István Rendet a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza.

A magyar állam legmagasabb kitüntetésére azok válnak méltóvá, akik egyedülálló teljesítményük mellett olyasmit adtak nemzetünknek, aminek önmagán túlmutató jelentősége van – fogalmazott a kitüntetések átadása után mondott beszédében az államfő.

Kertész Imre és Áder János, Fotó: Kovács Attila
Kertész Imre és Áder János, Fotó: Kovács Attila

Áder János Kertész Imréről azt mondta: az író nemcsak azért vált méltóvá erre a kitüntetésre, mert a magyar Nobel-díjasok sorát gyarapítja, ráadásul magyar íróként ő volt az első, aki elnyerte a legrangosabb irodalmi elismerést, hanem egész életműve elismeréseként.

Ez az életmű anatómiai pontosságú leírását adja annak, amit a diktatúrák művelnek az emberi lélekkel – mutatott rá a köztársasági elnök, aki szerint Kertész Imre munkássága a szabadság belső megélésének lehetőségéről is szól.

Rubik Ernőről az államfő azt mondta: “zseniális találmánya”, a Rubik-kocka meghódította az egész világot, olyan “csavaros és bűvös találmány”, melynek kitalálásához igazi magyaros észjárásra volt szükség. A kocka nem pusztán játék, hanem olyasmi, ami kreativitásra tanít, ez az egyszerű tárgy szimbolikus jelensége korunknak, egyedülálló szellemi alkotás – tette hozzá Áder János.

Rubik Ernő, háttérben Áder János, Orbán Viktor, Fotó: Kovács Attila
Rubik Ernő, háttérben Áder János, Orbán Viktor, Fotó: Kovács Attila

Bár a kitüntetettek a helyszínen nem adtak interjút, Kertész Imre a közmédia érdeklődésére – felesége útján – korábban úgy fogalmazott, hogy “a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele”.

Rubik Ernő a kultúra számos területén, különösen az építészetet és a formatervezést világszerte folyamatosan megihlető Rubik-kocka feltalálásának negyvenedik évfordulója alkalmából, feltalálói, oktatói, valamint tudományos tevékenysége elismeréseként vehette át a Szent István Rendet.

Forrás: hvg.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp