Izraelben elismerik a külföldön kötött melegházasságokat

Izraelben a vallásos és a szekuláris réteg között már régóta komoly feszültségforrást jelent a melegek elfogadásának kérdése. Most azonban úgy tűnik, hogy az izraeli kormány engedett, és nem éppen az ortodoxok javára.

Habár a melegházasságot továbbra sem engedélyezik Izraelben, most viszont jelentős előrelépés történt ezen a téren. Gideon Szaár belügyminiszter ugyanis arra utasította a bevándorlási hatóságot, hogy ne tegyenek különbséget az azonos és a különnemű házaspárok között. Ezenfelül Izrael elismeri a külföldön törvényesen kötött melegházasságokat, ráadásul a legfelsőbb bíróság a meleg párokra is kiterjesztette a családjogi törvények hatályát, beleértve az örökösödési és túlélő hozzátartozói ellátásra vonatkozó jogokat.

Az izraeli törvények szerint állampolgárság illeti meg az Izraelbe bevándorló zsidókat és nem zsidó közeli hozzátartozóikat. Ám mint Nicole Maor bevándorlási ügyekre szakosodott izraeli ügyvéd megjegyzi, az utóbbi években néhány esetben zsidók nem zsidó azonos nemű házastársát csak azután honosítottak Izraelben, hogy az érintettek azzal fenyegetőztek, a legfelsőbb bírósághoz fordulnak.”Izrael kapui mostantól, az életmódon alapuló megkülönböztetéstől mentesen, nyitva állnak minden zsidó és a családja előtt” – hangoztatta közleményében a belügyminiszter.

Ez a döntés azonban tovább fogja mélyíteni azt a társadalmi szakadékot, amely a zsidó ortodoxok és a szekulárisok között húzódik. A melegek megítélése az egyik legnagyobb konfliktust jelenti a két oldal között, amely miatt már kisebb összetűzések voltak, és az is előfordult, hogy a szórakozóhelyek közelében vagy az utcákon is inzultálták a melegeket. Egy 2009-es felmérés szerint az ultra-ortodoxok háromnegyede perverznek tekinti a homoszexuálisokat, a világi zsidóknak viszont csak negyede gondolja ezt. A világiak pedig azt kifogásolják, hogy az ultra-ortodoxok rájuk akarják erőszakolni a vallási normáikat és életformájukat. Azóta ez az arány csak növekedett, és nemcsak vidéken, hanem olyan nagyvárosokban is, mint Tel-Aviv.

Forrás: keletport.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp