Hold alakú szilvás lepény

Szuper holdhoz szuper lepényt! A Kóser de finom ezúttal egy csodálatos nyári süteményt készített, amely ropogós és omlós, ráadásul még a lila minden árnyalatában is pompázik. Egy biztos, aki megkóstolja, annak egészen biztos maradandó élményt okoz.

Szuper, hogy a Hold, szuper nagyra nőtt! Most egy ideje már pont olyan, mintha egy hatalmas pite lebegne az égen. Ez pedig elég inspiráló arra nézve, hogy süssek is valami finomat, mondjuk szilvás pitét, mert épp tele van ringlóval a hűtő. Ez a gondolatsor fordult meg a fejemben szombat este. Gondolatot tett követte, és az eredmény egy csodálatos, nyári sütemény lett, ami szöudát slisit-nek is remekül beillett a szombat végére.

A receptet Marcy Goodman, A Passion for Baking című könyvéből vettem. Remek szakácskönyv egyébként. Rengeteg hasznos sütéssel, tésztakészítéssel, kelesztéssel kapcsolatos alapinformáció található mindegyik fejezet előtt. Néha kézikönyvszerű, kevés képpel de remek receptekkel. Kicsit matekozni kell a mértékegységek grammra, decire való átszámolgatásával, de megéri. Ezt a szilvás sütit még Toulouse-ban készítettem el először, a mai napig emlékszem a színére és az illatára. Az aranybarnára sült, omlós, vajas tészta teteje ropogós, a szilvákat betakaró, puha, kellemesen vaníliás cheesecake része pedig, a lila minden árnyalatában pompázik majd a sütést követően. Az első harapás után, a rabbinak is azonnal eszébe jutott a toulouse-i süti, meg is kérdezte, hogy miért is nem csináltam azóta, hiszen olyan finom. A válasz, hogy nemrég érkezett vissza a szakácskönyvem Franciaországból.

Mindenképpen javaslom, hogy készítsétek el ti is bátran, mert akiket megvendégeltek vele, azoknak egészen biztos, maradandó élményt okoztok majd. Mindezek ellenére a recept maga egyáltalán nem bonyolult, sőt, kifejezetten élvezet még az elkészítése is. Hűtőben 3 napig eláll, de valószínűleg hamarabb el fog fogyni.

Hold alakú szilvás lepény

8-10 szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

120 gr. puha vaj

3 ek cukor

2 nagy tojás

fél vanília rúd belseje

175 gr. finom liszt

1 tk sütőpor

1/8 tk só

A cheesecake töltelékhez:

10-12 lila ringló vagy nagy szemű szilva, kimagozva, félbeszedve

120 gr. sajtkrém (pont egy doboz Philadelphia)

100 gr. cukor

60 gr. tejföl

fél kezeletlen citrom héja

a vanília rúd másik felének kikapart belseje

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Kivajazok és kilisztezek egy közepes méretű tortaformát. A tésztához összekeverem a cukrot és a vajat, egészen addig, amíg rendesen össze nem áll. Ezt követően egyenként belekeverem a két tojást és a vaníliát. A lisztet, a sütőport és a sót összekeverem és beleforgatom a vajas-tojásos masszába úgy, hogy a végén egy puha tésztát kapjak. Ezt a tésztát beleegyengetem a tortaforma aljára, és az oldalakon fel, a forma falára. Aggodalomra nincs ok, a tészta nagyon vékonynak fog tűnni a forma alján. Ez teljesen rendben van így, igencsak meg fog nőni sütés közben.

Erre a tésztára teszem rá körben a kimagozott, félbevágott szilvákat, a belső részükkel lefelé. A krémsajt töltelékhez való összetevőket összekeverem egy kis tálban, majd egyenletesen elosztom a szilvák tetején, úgy, hogy beterítse a teljes tésztát.

Addig sütöm, amíg a teteje meg nem barnul és kellően meg nem szilárdul a töltelék. Ez kb. 45-50 perc. Ha kihűlt, tálalom.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp