A zsidó és az arab lakosság békében él egy új izraeli filmben

Miközben az izraeli-palesztin konfliktus legvéresebb harcai zajlanak a Gázai övezetben, Amos Gitai filmje, az Ana Arabia a zsidók és arabok békés egymás mellett élésének lehetőségét vázolja fel a Szentföldön. Az Euronews a rendezőt többek között arról kérdezte, hogy a filmesek, az írók, és a művészek lennének az utolsó bástyák a szélsőséges irányzatokkal szemben?

http://youtu.be/YWS0FIXveaE

Amos Gitai: Hiszek benne, hogy nemcsak lövedékekkel lehet bombázni, hanem filmekkel, képekkel, irodalommal, és a mozi képes hidat építeni, megteremteni a párbeszédet. Fel kell vennünk a küzdelmet a régiót övező reménytelenség ellen. A filmben egy kisközösséget látunk, amelyben zsidók és arabok, nők és férfiak képesek egymás mellett élni.

Euronews: A filmje technikailag nagyon igényes, a rázkódást kiküszöbölő sztedikamerával készült, látható vágások vagy szünetek nélkül. Mintha a filmes metaforája lenne annak, hogy nem vágja ketté a lakosságot zsidókra és arabokra. Szándékos volt ez?

Mint itt élő, nem akarok semmilyen válaszfalat zsidók és arabok közé. Ezt igyekeztem filmes nyelven megfogalmazni. Úgyhogy vágás nélkül készült el a 81 perces mű. A karakterek megjelenési sorrendje, emlékeik és mostani tapasztalataik kapcsolatot teremtenek valamennyi szereplő között.

Izraelben mutatták be a filmjét néhány hónappal ezelőtt. Milyen fogadtatása volt?

Nyilván sokkal könnyebb a háború képeit mutatni, hogyha a béke fontosságáról akarunk szólni. Egyáltalán nem népszerű téma, az emberek nem mernek erről beszélni. Pedig szükséges. Persze azért akadnak izraeliek, akik gratulálnak a filmhez. Mások szerint nem jogos kiindulni abból, hogy a zsidókat és az arabokat nem hagyják egymás mellett élni.

A háború képeit láthatjuk a médiában és a közösségi oldalakon is. A képek gyors terjedése miatt nem mindig megbízhatóak a források. Ez gerjeszti az erőszakot és a haragot?

Gyakran nézem a képeket az Euronews No comment rovatában. Szerintem remek, hogy a képsorokat nézve az emberek elgondolkodhatnak a látottakon, és maguknak kell magyarázatot keresni, mielőtt elkezdődne a következő hírblokk. Mindig akadnak olyan képsorok, amik azt az illúziót keltik, mintha egyértelmű lenne, amit látunk, de rendszerint kiderül, hogy nem. Szerintem minket, a Közel-Keleten élőket is gyakran a háború eszközeként használnak a képeken keresztül. Ebből a megközelítésből viszont egy képsor sem tiszta a térségünkről.

Almos Gitainak köszönjük a beszélgetést. Reméljük, a velencei fesztiválra is nevezett filmje, az Ana Arabia segíti megértenünk a zsidók és az arabok közötti szálakat.

Forrás: hu.euronews.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp