Izraeli egyetem a legjobb filmes iskolák között

A lódzi és a prágai filmiskola mellett a Tel-Avivi Egyetem filmes képzése is bekerült a legjobbak közé a The Hollywood Reporter ranglistáján. A neves amerikai magazin az Egyesült Államokon kívüli, tizenöt legfontosabb filmiskolát rangsorolta.

A Tel-Avivi Egyetem a lista tizenkettedik helyén található, a The Hollywood Reporter szerint a Terápia és a Homeland című sorozatok eredeti verzióinak alkotói közül többen is ott tanulták a filmes szakmát. Csakúgy mint Ari Folman a 2009-ben Oscar-díjra jelölt Libanoni keringő rendezője.

Libanoni keringő
Libanoni keringő

A ranglistát a londoni Nemzeti Film- és Televíziós Iskola (NFTS) vezeti, amely az amerikai lap szerint jelenleg a legeredményesebb filmművészeti főiskola: a BAFTA-jelölések fele, három díj Cannes-ból és a Filmiskolák Nemzetközi Szövetségének (CILECT) három fontos díja az iskola és növendékeinek idei mérlege.

A ranglista második helyén a lódzi Nemzeti Film-, Televízió- és Színházművészeti Iskola áll, amely olyan legendás művészeket indított útjára, mint az Oscar-díjas Roman Polanski. Krzysztof Brzezowski, az iskola nemzetközi ügyekért felelős munkatársa szerint „ami megkülönbözteti az iskolát a többitől, az a profi 35 mm-es filmmel való munka lehetősége.” Az iskola diákjainak kezéből évente 300 munka kerül ki, amelynek közel fele 35 mm-es filmre készül. A diákok olyan oktatóktól tanulhatnak, mint Jerzy Skolimowski, Krzysztof Zanussi vagy Pawel Edelman.

A harmadik helyre a párizsi La Fémis került, amelynek otthona a legendás Pathé Stúdió, és amely olyan rendezők alma matere, mint Francois Ozon, Louis Malle vagy Patrice Leconte. Az iskolában csak francia nyelven tanítanak, de hangsúlyt fektetnek például a Hollywoodra jellemző történetmesélés oktatására is.

Forrás: MTI via hollywoodreporter.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp