A Mazsihisz feltételekhez köti további együttműködését a Sorsok Háza projektben

Feltételekhez köti a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége együttműködését a Sorsok Háza projektben a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal. A kormány újabb konzultáció nélküli döntése és Schmidt Mária valótlan állítása ugyanis romba döntött minden korábbi megállapodást.

A józsefvárosi pályaudvaron kialakítandó Sorsok Háza megvalósításával kapcsolatban július 28-án egyeztetett Andrew Baker rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság nemzetközi igazgatója, Andrew Burns, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) elnöke, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont Kuratóriumának elnöke és Schmidt Mária. A találkozóról július 30-án kiadott közlemény szerint az IHRA együttműködésével nemzetközi munkacsoport segíti a Sorsok Háza megvalósítását.

A Mazsihisz szerint az MTI-hez akkor eljutott nyilatkozat szövege „nem egyezik meg a megbeszélésen a résztvevők által jóváhagyott dokumentummal”. A Mazsihisz szerint Schmidt Mária a megbeszélésen valótlanul állította, hogy nincs ismerete a Sorsok Háza jövőbeli működtetéséről, mert az értekezlet előtt tíz nappal kormányhatározat (1390/2014.(VII.18) született arról, hogy a Sorsok Háza működtetését a kormány a Schmidt Mária igazgatta Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra bízta. „A kormány újabb konzultáció nélküli döntése, valamint Schmidt Mária valótlan állítása romba döntött minden korábbi megállapodást” – olvasható a közleményben.

A Mazsihisz emiatt a további együttműködést feltételekhez köti – írták. A „Sorsok Háza kiállítás történelemfelfogásának a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont kiállításának általánosan elfogadott történelemszemléletén kell alapulnia”. A Sorsok Házának megállapodásban kell elfogadnia „az IHRA által támogatott szakértői testület tagjait és felhatalmazásukat, valamint azt, hogy az oktatásért felelős munkacsoport hogyan és milyen kompetenciával álljon fel” – sorolták.

A Mazsihisz azt is elvárja, hogy szakértőbizottságuk folyamatosan részt vegyen a kiállítás forgatókönyvének elkészítésében vagy ellenőrzésében, valamint az oktatói módszertan és a kiadványok megalkotásában – olvasható a közleményben. További feltétel, hogy a „tárlatvezetői csapat kialakításakor” a Sorsok Háza működjön együtt a Mazsihisszel és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel. A közlemény azt is tartalmazza, hogy az intézmény irányítását olyan kuratóriumnak kell ellenőriznie, amelynek tagjai között egyenlő arányban vannak a kormány, a Mazsihisz képviselői és a konszenzussal választott nemzetközi szakértők. A Mazsihisz szerint ez garantálja, hogy „az intézmény bármely kormány regnálása esetén képes legyen a politikától független működésre”.

A Mazsihisz a közlemény végén kifejezi reményét, hogy „a fenti feltételek elfogadása és betartása révén a kiállítás méltó emlékhelye lehet a magyarországi holokauszt több százezer ártatlan áldozatának”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp