A zsidó baloldal halála 2.

Lehet-e a zsidó baloldalnak jövője?  Van némi remény, de elég halvány. Alább a tegnapi cikkünk folytatása olvasható, amely ugyan eredetileg az amerikai zsidóságról íródott, de izgalmasak a párhuzamok a magyar helyzettel, melyre csak egy, ám nem egyetlen pregnáns példa Jakab Péter zsidó származású jobbikos polgármester-jelölt feltűnése a magyar politikai palettán.
Léteznek enklávék, amelyek tartják magukat, ilyen például a társadalmi igazságosság, az egyik zsidó vezérfonal. A reformmozgalom, mely a liberális oldal felé hajlik, ma erősebb, mint évek óta bármikor. És szerte az országban vannak izgalmas liberális és attól balra álló közösségek és szervezetek. A zsidó liberalizmus eme kis szigeteinek pezsgő élete vonzó és reményteljes.

Ha azonban inkább a számokra támaszkodunk, mint az anekdotikus forrásokra, a fentiek bizony inkább a kivételekhez, nem pedig a szabályhoz tartoznak. Ha éppen a Jews for Racial & Economic Justice egy fergeteges összejövetelén vagy egy, az American Jewish World Service (New York-i székhelyű non-profit nemzetközi fejlesztési szervezet) által szervezett úton vagyunk, úgy tűnhet, hogy az árapály megfordul. De a statisztika kérlelhetetlen világában ezek a hullámok csak kicsiny örvények az áramlattal szemben.

De akkor mi az, ami igazából megmentheti a zsidó baloldalt? Nos, szerintem nem más, mint a zsidó jobboldal. Az elmúlt néhány évben a republikánusok oly mértékben tolódtak jobbra, hogy Ronald Reagan elveinek egy része – nem beszélve Eisenhower nézeteiről – ma a párttól balra helyezkedne el. A kapitalizmusért való rajongás ma egyáltalán nem akadálya annak, hogy az ember balra álljon az amerikai középtől. Olyan korszakban élünk, melyben a jóléti egyenlőtlenségek nagyobbak, mint Bruneiban és a nagyvállalatok hatalma az eget veri. A vállalatok által finanszírozott konzervatív média azonban ragaszkodik ahhoz, hogy küszöbön áll a szocializmus. Az effajta kettős beszéd erőt ad a sértődött republikánusoknak, de egyben balra tolhatja a mérsékelteket. Vagy legalábbis ezt remélheti egy liberális.

Abraham Joshua Heschel 20. századi rabbi és filozófus Martin Luther Kinggel vonul fel
Abraham Joshua Heschel 20. századi rabbi és filozófus Martin Luther Kinggel vonul fel

És persze, ha az ember efféle sirámokat ír vagy olvas, nem szabad elfelejtenie, hogy vannak, akik folyton küszöbön álló katasztrófát vizionálnak.  Legyen szó bármiről, mindig akad valaki, aki azt bizonygatja: halott ügy.  Én magam több mint szkeptikus vagyok az ilyesféle rágódások tekintetében.

De a zsidó baloldal eltűnése kétségkívül veszteség lenne. A judaizmus és a zsidóság jelentős forrásai az erőnek, a világnézetnek, az azonosságtudatnak és a közösségi érzésnek. Ha az önérdek helyett a szabadság politikájának szolgálatában áll, a judaizmus jobbik énünket szólítja meg, és arra ösztönöz – néha egyenesen kényszerít –, hogy kordában tartsuk azt a túlságosan is emberi késztetést, ami a szívünk bezárására hajtana minket. Vannak, akik úgy vélik, ettől gyengék leszünk. Az elmúlt néhány ezer év történelme azonban határozottan az ellenkezőjére utal.

(Jay Michaelson a Forward állandó szerzője)

Forrás: forward.com

A cikk első része itt olvasható.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp