Meghalt Lorin Maazel karmester-fejedelem

Meghalt Lorin Maazel, a brilliáns és titokzatos karmester, az egykori csodagyerek, aki zenei igazgatóként a New York-i Filharmonikusoknak, a clevelandi zenekar és a Bécsi Állami Operaháznak is emblematikus figurája volt az elmút évszázad második felében. Maazel 1930-ban született Párizs külvárosában amerikai zsidó családban, és Maazel kisgyermekkorában vissza is került az Egyesült Államokba, ahol hamarosan V. Bakaleinikoff tanítványa lett. Kilenc évesen  már vezényelte az Interlocheni Szimfonikus Zenekart a New York-i világkiállításon.

Lorin Maazel
Lorin Maazel

A pittsburgi egyetemen nem zenét tanult, hanem matematikát és filozófiát, de innen ered a nyelvek iránti fogékonységa is – hat nyelven beszélt folyékonyan. Emellett hegedült, majd lett a Pittsburgi Szimfonikusonál karmestergyakornok.

1951-ben, Serge Koussevitzky meghívására a Tenglewoodba ment, a Berkshire Music Centerbe, ahol karmester-tanár lett. Emellett ösztöndíjjal, tanult tovább Olaszországban és Németországban. Folyamatosan koncertezett, fellépett Budapesten is (1961-62). Ő volt első és egyben legfiatalabb karmester is akit meghívtak Bayreuth-ba vezényelni.

Lorin Maazel
Lorin Maazel

Több vezető szimfonikus zenekart is dirigált, egy ideig a Londoni Szimfonikusok társkarmestere lett Otto Klemperer mellett, majd a nyugat-berlini opera és a Berlini Rádió Szimfonikus zenekar zeneigazgatója lett. Több nagy hangversenykörútra ment a clevelandi szimfonikusokkal. Fellépett többek között edinburghi, a luzerni és a salzburgi fesztiválokon is. Operakarmesterként is jeleskedett, meghívták vezényelni a Metropolitanba valamint a milánói Scalába. Több ízben is vezényelte a bécsi szimfonikusokat az Újévi koncerten is.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp