Zsidó és muzulmán család: kölcsönös részvétnyilvánítás

A meggyilkolt izraeli tinédzser, Naftali Fraenkel szülei és a szintén megölt palesztin tinédzser, Mohamed Abu Khdeir szülei szokatlan módon keresték a vigasztalást: egymástól.

Rachel Fraenkel és látogatói
Rachel Fraenkel és látogatói

Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere vasárnap arról írt egy facebook bejegyzésben, hogy különleges telefonbeszélgetésre került sor a két család között. Barkat meglátogatta mindkét családot, és azt javasolta a palesztin szülőknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot Yishai Fraenkellel, Naftali Fraenkel nagybátyjával, aki nem sokkal korábban azt mondta, hogy „egy arab és egy zsidó élete ugyanolyan értékes, a vér az vér, a gyilkosság gyilkosság, függetlenül attól, hogy az áldozat zsidó-e vagy arab”. A szülők megfogadták Barkat tanácsát és részvétüket nyilvánították egymásnak telefonon.

Egy másik látogatás alkalmával, amelyet Rafi Ostroff rabbi szervezett, a palesztin Gush Etzionból érkező küldöttség jelent meg a Fraenkel család házánál, hogy részvétet nyilvánítson.

Amikor megkérdezték őket, hogy miért jöttek, az egyik palesztin azt mondta: „a dolgok attól fognak javulni, ha megtanuljuk átélni egymás fájdalmát, és nem a bosszút szomjazzuk. Az a feladatunk, hogy erőt adjunk a családnak, és hogy egy-egy lépéssel közelebb kerüljünk a nemzetünk felszabadításához. Hiszünk abban, hogy ez a szabadság csak a zsidók támogatásával együtt jöhet létre”.

A palesztin látogatók említettek egy olyan kezdeményezést is, amelyben zsidók és muzulmánok közösen ünnepelnék a július 15-i, Tammuz 17-ként ismert ünnepet, és várják mindkét vallás képviselőit, akik véget akarnak vetni az erőszaknak a régióban.

Forrás: forward.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp