Diszkin: a Netanjahu-kormány politikája a palesztinok lázadásához vezethet

Juvál Diszkin, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat volt főnöke szerint a Netanjahu-kormány hibás politikája a felelős a biztonsági helyzet eszkalálódásáért. Diszkin szombaton a Facebookon hosszas elemzésben figyelmeztetett arra, hogy a Netanjahu-kormány palesztinokkal kapcsolatos politikájának egyenes következménye a biztonsági helyzet romlása. Bejegyzését izraeliek ezrei osztották meg egymással, s a tévéhíradók is foglalkoztak állításaival.

Diszkin szerint az izraeli kormány minden közel-keleti történést a közvélemény megfélemlítésére használ. Azt bizonygatja, hogy nincs palesztin partnere a békéhez, és újabb telepeket épít megváltozhatatlannak tűnő új helyzetet teremtve. Nem foglalkozik az izraeli arabok és az izraeli társadalom növekvő egyenlőtlenségének gondjaival, miközben a biztonságiak szakszerű munkája létrehozott egy illúziót, hogy ilyen feltételek mellett is lehetséges a palesztinok körében a nyugalom fenntartása.

De a biztonsági helyzet jelenlegi gyors romlása nemcsak a három izraeli fiatal brutális megölése miatt történt, hanem azért is, mert a kormány abban az illúzióban él, hogy minden területen befagyaszthatja a helyzetet, hogy erővel minden megoldható, hogy a palesztinok mindent eltűrnek Ciszjordániában gazdasági helyzetük romlása ellenére, hogy a nemzetközi közösség nem fog szankciókat életbe léptetni és hogy az izraeli arabok nem fognak utcára vonulni.

De mindez hosszú távon tarthatatlan – hangoztatja Diszkin, aki szerint a jelenlegi zavargások még sokkal súlyosabbakká válthatnak (ha időlegesen lecsillapodnak is majd a kedélyek), mert tovább munkálnak a belső feszültségek. A palesztin tömegek frusztráltak, nem látnak jövőképet, azt látják, hogy elveszik földjeiket, s Diszkin szerint egy szikra is elég lehet az elégedetlenség fellobanásához, utcára vonulásukhoz.
Diszkin hat éven át vezette a Sin Bétet, amely elsősorban információk gyűjtésével foglalkozik a palesztinok körében.

Forrás: mti.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp