Vallásos gyerekek szerepelnek Dana International meleg felvonulásra készített klipjében

Dana International, a legismertebb izraeli transznemű popsztár ismét felhívta magára a nemzetközi média figyelmét. Legutóbbi, Yeladim Ze Simcha (Gyerekek maga az öröm) című videója ugyanis némi botrányt okozott Izraelben, miután a klipben látható vallásos zsidó gyerekek szülei azt állították, hogy nem tudtak arról, hogy a gyerekeik a transznemű sztár videójában fognak szerepelni. Július 5-én, szombaton tartják Magyarországon a Budapest Pride felvonulást.

Dana International
Dana International

A dal, amelyet Dana kimondottan a melegfelvonulás alkalmára rögzített, egy mediterrán ének klasszikus feldolgozása, és az eredeti verziót egy Habreira Hativit nevű közel-keleti zenekar adja elő. Nem véletlen tehát, hogy a dal ugyanazon a héten jelent meg, mint amikor a meleg felvonulás is megrendezésre került. A dal üzenete, hogy mindenki annyi gyereket hozzon a világra, amennyit csak szeretne, mert a gyerekek maguk a megtestesült boldogság. Persze, amikor a dal szövegét Izrael leghíresebb transzneműje énekli, akkor az egy extra jelentést kap, szinte olyan, mint egy szatíra az Izraelben az elmúlt évben égető társadalmi kérdések, a házasság és a béranyaság egyenlőségének tükrében.

A tel-avivi önkormányzat által készített videóban valódi haszid gyerekek szerepelnek, akik Dana International feltételezett fiának bár micvá szertartásán vesznek részt. A szertartás azonban nem sikerül túl jól, mert túl sok ünnepi cukorkát dobálnak a fiúra, aki megsérül és vérezni kezd.

A Ynet izraeli hírportál szerint a videóban résztvevő gyerekek szüleit behívták abba a vallásos iskolába, ahol a fiúk tanulnak, hogy megdorgálják őket, amiért Dana International klipjében szerepelnek a gyerekeik. A szülők viszont azt állítják, hogy őket a tel-avivi önkormányzattól hívták, hogy a gyerekek vegyenek részt a forgatáson, és azt mondták nekik, hogy a klip a zsidó értékekre, különösképp a bár micvára helyezi a hangsúlyt. A szülők kijelentették, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy ez a videó a meleg felvonulásra készül.

Shai Kerem, Dana International menedzsere azzal kommentálta a történteket, hogy a klip célja valóban az volt, hogy a zsidó hagyományt is magába foglalja egy Izrael-szerető módon, ahogy azt Dana mindig is teszi. Ráadásul az említett probléma a 17 résztvevő közül csak három gyereknél merült fel. „Büszke vagyok azokra a vallásos szülőkre, akik elengedték a gyerekeiket, hogy Dana klipjében szerepelhessenek. Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat, ez az egyik dolog, amelyen az egész Tóra alapszik” – mondta Kerem.

Képek a yeladim ze simcha videoklipből

Képek a yeladim ze simcha videoklipből

Dana International a botrány ellenére sem sajnálja a videó témaválasztását. „Van abban a nyitottságban, megértésben és elfogadásban valami, miszerint az imádság háza az a hely, amely egyszerre mindenkié. Isten nem válogatja ki azokat az embereket, akiket szívesebben látna, hogy spirituális élménye legyen, és elmenjen a zsinagógába imádkozni” – nyilatkozta Dana a dal rádió megjelenése kapcsán. „Gyerekkorom óta nem voltam zsinagógában, pedig ez az egyik legkellemesebb gyerekkori élményem, amikor szombaton odamegyünk a nagyapámmal.”

Forrás: forward.com

Mivel a videót időközben letitlották az internetről, ezért az audió felvételt és egy régebbi klipet közlünk az énekesnőtől.

http://www.youtube.com/watch?v=YA9QYsN60Hc

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp