Így lehet online hébert tanulni

Hébert online is lehet tanulni, csoportosan virtuális osztályokban vagy akár egyedül egy mobil-app segítségével. Az interneten ugyanis igen nagy a választék a hébert oktató szájtokból, ha valaki fel akarna készülni egy nyári izraeli utazásra vagy csak egyszerűen a szabadságát szeretné nyelvtanulással tölteni. A héber nyelvoktatás egyik úttörőjének unokái fogták magukat, és a kor követelményeinek megfelelően továbbfejlesztették nagyapjuk munkásságát. A Kolozsváron született Aharon Rosen az ’50-es években forradalmasította a héber nyelv oktatását Izraelben, az általa készített Ezer szó héberül című könyvsorozat segítségével pedig rengeteg új bevándorló és külföldi sajátította el a nyelvet. Majd úgy ötven évvel később Rosen unokái, Boaz és Yariv Bin Nun újragondolták a héber oktatásban rejlő lehetőségeket, és felpakolták az egészet az internetre. 2000-ben meg is alapították az eTeacher nevű céget, amely online nyelvoktatással foglalkozik, és saját bevallásuk szerint ez a világon az első ilyen formátumú nyelviskola.

Maga az oktatás pedig egy virtuális osztályban zajlik, ahol egy tanár és átlagosan hat-nyolc diák online kapcsolódik össze egy szoftver segítségével. Az egész nagyjából úgy működik, mint egy videokonferencia, a hallgatók kapnak egy jelszót, amellyel beléphetnek a virtuális osztályba. Egy megosztott „táblán” pedig mind a tanár, mind a tanulók tudnak írni, mutatni vagy éppen képeket megosztani. A kommunikáció hagyományos mikrofonon, fülhallgatón keresztül zajlik, de aki akarja, az még a webkameráját is használhatja. A multimédiás eszközökön kívül azért tankönyveket és munkafüzeteket is használnak az oktatás folyamán, ezeket a hallgatók postán kapják meg a tanfolyam kezdete előtt. Az eTeacher amúgy a modern héberen kívül bibliai hébert és jiddist is oktat, de vannak kurzusok kimondottan gyerekek számára is.

Hasonlóan működik a szintén izraeli LingoLearn és az iStudyHebrew is. A LingoLearn még egész újnak számít a piacon, hiszen a céget 2010-ben alapították. Itt is lehet magán, illetve egy virtuális osztályban csoportosan héberül tanulni. Ráadásul speciális tanfolyamokat tartanak az új olék (bevándorlók) és az arab anyanyelvűek részére. Az iStudyHebrew héber kurzusain egy teljesen izraeli élményt ígérnek, meg azt, hogy három hónap alatt társalgási szinten tudhatnak majd a náluk tanulók. A modern héberen kívül itt is lehet bibliai nyelvet tanulni, és külön kérésre akár gyerekek számára is indítanak tanfolyamot.

A LearnHebrewPod ezzel szemben már előre felmondott héber tanfolyamokat kínál, ennek az az előnye, hogy bármikor lehet tanulni, és nem kell egyeztetni a tanárral vagy a többi tanulóval. A 2008-ban alapított, szintén izraeli online nyelviskola a hagyományos nyelvoktatáson kívül a zsidó imák megtanulásához és megértéséhez is kínál külön tanfolyamot. A tananyagok egyébként különféle platformokra, így mobilra vagy tabletre is letölthetők, a tanulók pedig online tesztek segítségével ellenőrizhetik, hogy jól megtanulták-e a tananyagot. A LearnHebrewPod ráadásul nagy hangsúlyt fektet a leckék érthetőségére, ezért kiváló hangminőségű anyagokat ígérnek, amelyeket színészek mondanak fel.

Ezeken kívül persze lehet még héberül tanulni az olyan nagy nyelvoktató szájtokon, mint például a 101languages, a Loecsen, a Livemocha vagy éppen az FSI Languages Courses. Ezek egy része ráadásul ingyenes, de ahol fizetős nyelvórákat kínálnak, ott is lehetőség van ingyenes próbaórákra. De egy kis guglizással még egy rakás online héberoktatást kínáló honlapot lehet találni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp