Erzsébetváros – zsidó klub, síremlékek és mulatók

Erzsébetváros zsidós hangulatban, monarchia és a mulatók, barangolás neves zsidó síremlékek nyomában. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület júliusi programjai.

Erzsébetváros zsidó arcai, zsidó múltja -Július 4. péntek, 16:30 óra

A megalakulóban lévő „Erzsébetvárosi zsidó klub” nevében szeretnénk meghívni egy mindenki számára fontos rendezvényre. A szervezők célul tűzték ki, hogy kutassák, Erzsébetváros zsidóságának történetét, visszaemlékezéseket gyűjtsenek, olyan tárgyakat, dokumentumokat, fényképeket, újságokat, reklámanyagokat, amelyekkel felidézhető Erzsébetváros zsidó arca, múltja. Erzsébetváros önkormányzata is megkezdte az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár felállítását, s azt szeretnénk, hogy kialakuljon egy közösség, amely segít arcot adni ennek a gyűjteménynek. Emellett a Közösség saját témákat tár fel, gyűjtve Erzsébetváros zsidóságának szellemi hagyatékát.

Ezért a házigazdák: Keleti Éva és Dombi Gábor szeretettel vár minden érdeklődőt, a Kazimír étterem emeletén (Budapest VII. ker., Kazinczy utca 34.), ahol az első, kötetlen találkozójukon, kávé, üdítő és sütemény mellett elmondják, sőt megmutatják az elkészült tervek segítségével, milyennek gondolják a Csányi utca 5-ben felépítendő helytörténeti tárat.  A szervezők számítanak az aktív jelenlétére, véleményére, ötletekre.

(Pontos cím: Kazimir étterem, Budapest VII. ker., Kazinczy u. 34.)

Barangolás neves zsidó síremlékek nyomában – Július 6. vasárnap, 13:00 órától

Újra sétára invitáljuk az érdeklődőket hazánk legnagyobb zsidó temetőjébe. A Kozma utcai zsidó temetőbe. Sétánk során, a jelentős művészeti alkotások mellett a temető fontosságát az itt nyugvó nagyságok is kiemelik. A nagy területen fekvő, ősfás környezetben a huszadik század magyar irodalmát, művészetét, tudományát, nemzeti sportját meghatározó személyek nyugszanak: Szép Ernő, Osváth Ernő, Mai Manó, Bródy Sándor, Salamon Béla, Seress Rezső, Baumhorn Lipót, Lajta Béla, Goldziher Ignác, Hajós Alfréd, Komjádi Béla és mások.

Találkozás: a temető főbejárata előtt (Budapest X. ker., Kozma utca 6.)

Megközelíthető a Népszínház utcából villamossal. Az utazás 40-45 percet vesz igénybe

Monarchia és mulatók – Július 13. vasárnap, 16:00 órától

Sétánkon egy újabb, különleges szemszögből járjuk körbe a Belső-Erzsébetvárost. Ezúttal megtudhatják, hogyan mulatott az Erzsébetváros a régi békeidőkben. Megemlékezünk a mozi kezdeteiről, amikor még ködfátyolképeket vetítettek egy Király utcai kávéház falára, mesélünk a Monarchia-beli Pesten a macskákról elnevezett mulatók közönségéről, és arról, és hogyan lett a vándorcirkuszos Spitzer Rudiból az öngyilkosok költője.

Spitzer Rudi

Spitzer Rudi

Találkozás: Bálint Ház (Budapest VI. ker., Révay u. 16.)

A sétákat Szegő Dóri vezeti, amelyek átlagosan 2.5-3 óra hosszúságúak. A programváltoztatás jogát fenntartjuk, rossz idő esetén esőnapról gondoskodunk.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp