Szántó T. Gábor: Kafka macskái

Egy idős máramarosszigeti zsidó, auschwitzi túlélő lenyűgöző hitelességgel azt állítja, hogy együtt volt Kafkával Auschwitzban. Nyomozás indul az ügyben, miközben Szántó T. Gábor regénye beszél az elveszített otthonról és bizonyosságról, az emigrációról és az idegenségtudatról, valamint a szerelemről. Egy idős máramarosszigeti zsidó, auschwitzi túlélő keresi fel a regény névtelen elbeszélőjét, az írót és egyetemi oktatót Budapesten. Kezében egy Kafkáról szóló folyóiratszám, melyet az író szerkesztett, s amellyel az Izraelből érkező repülőgépen találkozott. Azt állítja, hogy felismerte a címlapon szereplő portréról: együtt volt Kafkával Auschwitzban, és olyan történeteket mesél, melyek hitelességükkel zavarba ejtik az elbeszélőt. Az író Los Angelesben élő történész barátjához, Tamáshoz fordul tanácsért, aki elutasítja ugyan a feltételezést, hogy az öreg haszid a lágerben Kafkával találkozhatott, hiszen Kafka 1924-ben meghalt, de segíti, hogy a főhős elkezdje nyomozását.

A nyomozás színhelyévé válik az auschwitzi tábor archívuma, a Bécs melletti szanatórium, ahol a tüdőbeteg írót gyógyították; a gólemet megalkotó Löw rabbi prágai zsinagógája, ahol az egykori ellenzéki szamizdatot rejtegetett; a berlini kutatóintézet, ahol Kafka-hipertext készül; az oxfordi Bodleian könyvtár, ahol a kéziratok delejező erővel bírnak; s a különleges betörés kapcsán megismert tel-avivi lakás, ahol a prágai író kéziratai lappanganak, egyaránt. Arra is fény derül, hogyha igaz, amit a túlélő állít, vajon mi történhetett Kafkával 1924 után.

A nyomozás és a regény tárgya azonban elsősorban mégsem a hagyaték, nem is az Izraelben zajló kafkai per, hanem az elveszített otthon és bizonyosság, az emigráció és az idegenségtudat, a szerelem és az abszurdnak tűnő félelem a boldogságtól.

A történet végére pedig azt is megtudjuk, mi köze a macskáknak Kafkához.

Szántó T. Gábor: Kafka macskái

Kiadó: NORAN LIBRO KFT.
Oldalak száma: 372
Borító: KARTONÁLT
ISBN: 9786155274770
Kiadás éve: 2014

Ár: 3490 forint

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp