Ősi recept modern vezetőknek

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Vezetőink, csakúgy, mint hetiszakaszunkban Korách, gyakran vesztik szem elől a közösség érdekeit. Holott a legnagyobb vezetői feladat is csak akkor lehet eredményes, ha az közösségben és a közösséget bevonva történik.

וְהִנֵּה פָּרַח מַטֵּה אַהֲרֹן לְבֵית לֵוִי וַיֹּצֵא פֶרַח וַיָּצֵץ צִיץ וַיִּגְמֹל שְׁקֵדִים:
„…és íme, kivirult Áron vesszeje, a Lévi házáé; bimbót fakasztott, virágot hozott és mandulát érlelt.” (Bömidbár 17, 23b)

A hetiszakaszban hatalmi és vezetői ambíciók vezetik „puccsközeli” helyzetbe a zsidóságot Korách és társainak történetében, akik a vallási és világi vezetést akarták maguknak megszerezni. Büntetésük ismert, a föld nyelte el őket.

Ezt követően az Örökkévaló egy jelben kívánja megmutatni, hogy kit választ a Szent Szolgálatra. Mózes összegyűjti minden törzsfőtől és Árontól (tehát Lévi törzsét két részben kezelve) a vesszőket. De ezeket együttesen, egy helyre helyezi. Ároné virágzik ki és mandulát hajt. Rási felhívja rá a figyelmet, hogy a mandula az egyik legkorábban virágzó fa és termése az egyik „legkitartóbb”, legjobban viseli a környezeti megpróbáltatásokat. De ez a virágzás a többi vessző közösségében történik. Nem külön-külön, hanem együtt helyezte el azokat Mózes a Találkozás Sátrában. Tehát a legnagyobb vezetői feladat is csak akkor lehet eredményes, ha az közösségben és a közösséget bevonva történik. Ez a modern kori vezetéstudomány üzenete is, noha a Tóra már évezredek óta tanítja nekünk.

A hetiszakasz végén számos parancsolatot tanulhatunk a léviták és a kohénok feladataival és a zsidó népen belüli szerepükkel kapcsolatosan. Láthatjuk tehát, hogy lévinek vagy kohénnak lenni elsősorban nem személyi kultusz, nem tekintélyelv, hanem feladat és felelősség.

Korách legfőbb hibáját ebből tanulhatjuk meg, számára a vezetés önös érdek lett volna. Pedig a zsidó vezetés dicsősége és megbecsültsége valójában visszahat, az Örökkévaló félésében való alázattal és a közösség szolgálatával történő vezetés az Örökkévaló dicsőségét és tiszteletét ismeri el, amely ezáltal sugározza be a világot.

Napjainkban a kohénok és a lévik feladatai sajnos nem olyan kiterjedtek, mint a Tóra és a Szentélyek idejében. De az ő küldetésükből tanulva a zsidó vallási és világi élet (de a népek és az egész világ) vezetése is az Örökkévaló félésében való alázatban és a közösség önzetlen szolgálatában tud tökéletesedni. Kövessük a Tóra ezen útmutatását is, hogy az Örökkévaló dicsőségére legyen közösségeink, és az egész emberiség szolgálata.

Schwezoff David rabbi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp