Időutazás Róth Miksával

Róth Miksa egyik legismertebb iparművészünk volt, munkái díszítik többek között az Országház, a Gresham-palota, a Zeneakadémia épületét. Róth egyik fő műve a marosvásárhelyi kultúrpalota, amely június 19-én, csütörtökön, a tudományosabb programokon, de június 21-én, szombaton, a Múzeumok éjszakáján is a középpontba kerül az emlékházban. Róth Miksa a pécsi Zsolnay dinasztia mellett a legismertebb magyar iparművész. Az üvegfestő és mozaik művész 1865-ben született. Munkái díszítik többek között az Országház, a Gresham-palota, a Zeneakadémia épületét, a Kálvin téri és a Rózsák terei templomokat, a szegedi Fogadalmi templom több ablakát, a marosvásárhelyi kultúrpalota, a városháza és a szabadkai zsinagóga épületét, de Velence, Milánó, Hága és Oslo is őrzi keze nyomát. 1944-es halála után lányai a magyar államnak adományozták a hagyatékot, így jött létre a Róth Miksa emlékház és múzeum 2000-ben, a művész egykori, VII. kerületi, Nefelejcs utcai lakásában.

Halálának 70. évfordulója alkalmából csütörtökön előadással, kaddissal, egy Bach zeneművel és Ráday Mihály egyik könyvének bemutatójával emlékeznek rá, valamint egykori alkotótársaira, akikkel együtt dolgozott – például Komor Marcell építészre, akit magyar nyilasok fogtak el és vittek Ausztriába, majd ott meggyilkolták. Róth egyik fő műve a marosvásárhelyi kultúrpalota, amely csütörtökön, a tudományosabb programokon, de szombaton, a Múzeumok éjszakáján is a középpontba kerül az emlékházban.

Ahogy Fényi Tibor, a Róth Miksa múzeum igazgatója meséli, több évforduló is módot ad a héten az ünneplésre, megemlékezésre. „A marosvásárhelyi kultúrpalota 100 éve áll, ma is működik, zeneiskolakánt, koncertteremként, de tárlatokat, színházi előadásokat is tartanak a magyar nemzeti szecesszió egyik legismertebb épületében. Ez ünneplésre méltó évforduló, amelyhez kötődik az épület minden létrehozója, akik közül sokan a holokausztban pusztultak el, így róluk is megemlékezünk, s az összes, Marosvásárhelyről elhurcolt zsidóról is.”

A csütörtök délutáni program tehát tudományosabb lesz, de szombaton, a Múzeumok Éjszakáján a könnyedebb, vidámabb eseményekre is várják az érdeklődőket a Nefelejcs utcai Róth Miksa emlékházba.

Dragomán György művéből például felolvasó-színházi előadás látható majd, amelynek témája persze Marosvásárhely és a kultúrpalota. Ugron Zsolna az Úrilányok Erdélyben című kötet szerzője beszélget saját erdélyi és magyarországi élményeiről, majd speciális tárlatvezetéseket is tartanak. Az egyik például szombaton éjfélkor kezdődik és a korabeli szabadkőművesekről szól, de bemutatják Marosvásárhely összes szecessziós épületét korabeli fotókon.

Végül polgári bállal zárul a program hajnalban, amelynek különlegessége, hogy a múlt század elejének zenéjétől hajnalra eljutunk a kortárs diszkóig. A helyszínen pedig korabeli ruhákat, kiegészítőket is felpróbálhatunk, a tánctanárok pedig bárkinek megtanítják a korabeli táncokat.

További részletek a programról itt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp