Marosvásárhelyi forgatag a Róth Miksa Emlékházban

Székelyföld, azon belül is Marosvásárhely barátai számára rendez programokat a héten a budapesti Róth MIksa Emlékház. Június 19-én, csütörtökön 16 órától budapesti és erdélyi művészettörténészek, építészek, muzeológusok mutatják be a magyar szecessziós építészet egyik legnagyszerűbb alkotását, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát. Ezen kívül június 21-én, a Múzeumok éjszakáján programok várják az érdeklődőket a Róth Miksa Emlékházban.

A résztvevők megtudhatják, hogy hogyan rejtegették a városban évtizedeken keresztül a magyar király koronázását ábrázoló aranyozott bronz reliefet és a magyar történelmi személyiségeket ábrázoló Róth Miksa üvegablakokat.

Ez alkalommal emlékeznek meg a Kultúrpalota tervezője, Komor Marcell, világhírű üvegfestményeit alkotói Róth Miksa és Toroczkai Wigand Ede halálának 70. évfordulójáról is. Akik nem tudnak elmenni a tanácskozásra, azok 21-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján a Róth Miksa Emlékházban megrendezésre kerülő “Marosvásárhelyi forgatag” keretében ismerhetik meg a Kultúrpalotát bemutató kiállítást, láthatják az üvegfestmények, mozaikok eredeti tervkartonjait, különleges múzeumi vezetéseken ismerhetik meg a város történetét, majd pedig 22 órától Marosvásárhelyi Polgári Bálban táncolhatnak korabeli ruhába öltözött táncosokkal.

Részletes program

+Róth 70 – Marosvásárhelyi Kultúrpalota 100

Komor Marcell – Jakab Dezső – Nagy Sándor – Körösfői Kriesch Aladár – Toroczkai-Wigand Ede – Sidló Ferenc – Róth Miksa : Városháza és Kultúrpalota Marosvásárhelyen

2014. június 19. csütörtök, 16.00 óra

Róth Miksa Emlékház

Budapest, VII. Nefelejcs utca 26.

16.00 Megemlékezés a 70 éve elhunyt Róth Miksáról és, valamint az őt csak kevésel túlélő Komor Marcellről,Toroczkai-Wigand Edéről

(Kaddisht mond Nógrádi Gergely)

16.15 Ráday Mihály: A „Marosvásárhelyi Kultúrpalota” című könyv bemutatása

Soós Zoltán Maros Megyei Múzeum, igazgató:

Az előzmények: Marosvásárhely városfejlődése a 16-19. században

Hadik András, művészettörténész: Radó Sándor, Marosvásárhely főépítésze

Oniga Erika, művészettörténész, Maros Megyei Múzeum:

Adatok a marosvásárhelyi Kultúrpalota felépítéséhez

Fényi Tibor, igazgató, Róth Miksa Emlékház: A Kultúrpalota műalkotásai Bernárdy György, Nagy Sándor, Körösfői-Kriesch Aladár, Sidló Ferenc és Róth Miksa levelezésében

Őryné Nagy Cecília, művészettörténész, Gödöllő: Freskó-, mozaik- és üvegfestmény vázlatok a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Körösfői Kriesch Aladár és Nagy Sándor vázlatai a Gödöllői Városi Múzezmban

Gellér Katalin, művészettörténész, MTA BK Művészettörténeti Intézet:

Nagy Sándor üvegfestményei

Keserű Katalin, művészettörténész, ELTE, MMA: A motívumokról

+ Bónis Johanna: A marosvásárhelyi Kultúrpalota és Városháza megmentett épülettartozékai

Még egy program:

JÚNIUS 21-én, szombaton a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN a Róth Miksa Emlékházban MAROSVÁSÁRHELYI FORGATAGOT rendezünk 18 órától éjjel 1-ig.

Előadások a város történetéről, kiállítások a Kultúrpalotáról, Marosvásárhely szecessziós épületeiről, régi és mai templomairól – különleges múzeumi vezetésekkel. 22 órától Marosvásárhelyi Polgári Bál.

Jöjjön el és támogasson minket azzal, hogy nálunk veszi meg a jegyét a Múzeumok éjszakájára – cserébe vendégül látjuk számtalan jó programra és egy kávéra!

Részletes program: facebook.com/rothmiksaemlekhaz

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp