6 fotó fontos zsidó apákról és családjukról

Június harmadik vasárnapján ünnepeljük világszerte az apákat, akik az anyukákhoz hasonlóan elengedhetetlenül fontosak az életünkben. Alább hat fontos izraeli vezető látható családjával együtt. Minden apukának utólag is boldog apák napját kívánunk!

6. David Ben-Gurion

A fotón David Ben-Gurion (balra) látható a feleségével, édesapjával és a gyerekeivel 1929-ben. Ben-Gurionnak és feleségének, Paulának 3 gyereke született: egy fiú, Amosz és két lány, Geula és Renana. Ben-Gurion lett később Izrael első miniszterelnöke.

Ben Gurion
Ben Gurion

5. Ehud Barak

Ezen a felvételen Ehud Barak a legkisebb lányával, Anattal látható. Baraknak és első feleségének, Návának két további lány született, Michal és Yael. Barak nemcsak Izrael miniszterelnöke volt, és a Stanford Egyetemen diplomázott műszaki és gazdasági rendszerek szakirányon.

4. Menachem Begin

Ez a fotó 1946 decemberében készült Tel Avivban, rajta Menachem Begin „Rabbi Sassover”-ként látható feleségével, Alizával és fiával, Benjamin-Zeevvel, másnéven Bennyvel. A Begin családnak volt két lánya is, Hasia és Lea. Begin Izrael hatodik miniszterelnöke volt, és a Camp David-i egyezményt, amelyet Egyiptom és Izrael kötött egymással. A megállapodás három évtizedes háborúskodás végére tett pontot, és egyben megteremtette a később aláírandó, végleges békeszerződés lehetőségét.

3. Benjamin Netanjahu

Ezen a fényképen Netanjahu hanuka gyertyákat gyújt meg hanuka ünnepének első estéjén a miniszterelnöki irodájában Jeruzsálemben harmadik feleségével, Sárával és fiúkkal, Yairral és Avnerrel 1996-ban. Netanjahunak volt egy idősebb lánya is, Noa, aki az első feleségétől, Mirjam Weizmanntól született. Netanjahunak, Izrael jelenlegi miniszterelnökének két unokája van Noa lányától, Smuel és Dávid.

2. Simon Peresz

Izrael elnöke és korábbi miniszterelnöke, Simon Peresz Sonya nevű feleségével és 3 gyermekével, Tsvia nevű lánával, valamint fiaival Yonival és Nehemiával látható ezen a felvételen. Peresnek van egy híres unokatestvére is, Lauren Bacall amerikai mozisztár, aki 1924-ben született Betty Joan Perske néven.

1. Jitzhak Rabin

Jitzhak Rabin épp családjával pihen ezen a képen. Rabinnak két gyermeke született feleségétől, Leától Dalia és Yuval. Rabin nemcsak arról híres, hogy Izrael ötödik miniszterelnöke volt, hanem arról is, hogy ő írta alá az oslói egyezményt, amely felvázolta az izraeli csapatkivonást a Gázai övezetből és Ciszjordániából. A palesztinok úgy tekintettek a szerződésre, mint államiságuk egyfajta megfogalmazására az idegen uralom, a számkivetettség és a jogfosztottság hosszú évei után. Rabint 1995-ben meggyilkolták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp