Tíz zsidó találmány, amely megváltoztatta a világot – íme a második kettő

Zsidó feltalálók, orvosok, közgazdászok és tudósok a kreatív gondolkodásnak és szorgalomnak köszönhetően sok területén otthagyták a kézjegyüket. Sorozatunk másdik részében a géntechnológia, valamint a rozsdamentes acél feltalálásáról lesz szó.

A géntechnológia

Bár a géntechnológiáról még mindig sokaknak a sci-fik világa jut az eszébe, a biotechnológiában használt DNS manipulációt a gyógyászatban és a mezőgazdaságban is használják. Genetikailag módosított organizmusokat használnak többek között az inzulin tömeges előállításához, és betegségekkel szemben rezisztens törzsek létrehozásához. Az eljárás alkalmazása élelmiszerek esetében sokak nem-tetszését váltotta ki, de a génmanipuláció ígéretes fegyvernek tűnik például bizonyos típusú a rák megbetegedésekkel szemben.

Az amerikai zsidó tudós, Paul Berg hozta létre az első DNS molekula kombinációt 1972-ben, amikor 2 vírus házasított össze, amely a modern génmanipuláció kifejlődését eredményezte. Egy évvel később Herbert Boyer és zsidó kollégája, Stanley Cohen megalkották az első transzgén organizmust, amikor géneket ültettek egy E. coli baktériumba.

Paul Berg
Paul Berg

A rozsdamentes acél

rozsamentes acél
rozsamentes acél

A rozsdamentes acél a hagyományos vassal szemben nem korrodálódik. A háztartástól, az építőiparon keresztül a repülőgépgyártásig számos helyen használják.

A zsidó származású német kémikus, Hans Goldschmidt fejlesztette ki azt az eljárást, amelynek segítségével szénmentes krómot tudtak előállítani 1893-ban. Goldschmidt szabadalmaztatta a találmányát 1895-ben, amelynek következtében nagyon tiszta acélt tudtak előállítani. A rozsdamentes acélban több mint 10% alacsony széntartalmú króm található, így Goldschmidt felfedezése vezetett a rozsdamentes acél feltalálásához.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp