Csúnya, gonosz bácsik – új izraeli film a mozikban

Quentin Tarantino szerint az év legjobb filmje volt 2013-ban a Csúnya gonosz bácsik (Big Bad Wolves) című izraeli film, amely a múlt héten került a magyar mozikba.

Egy kislány eltűnik, néhány nappal később megtalálják egy erdőben: megerőszakolták és meggyilkolták. A durva modorú rendőr meg van győződve arról, hogy a gyilkos egy magányos tanár. Amikor a tanárt felfüggesztik, megpróbál személyesen elégtételt venni az áldozat apján. A Quentin Tarantino által nemes egyszerűséggel “az év legjobb filmjének” nevezett alkotás igazi fesztiválkedvenc.

Port.hu:

“Ki gondolta volna, hogy egy emberrablás és az azt követő szisztematikus kínzás képei is egész szórakoztatóra sikerülhetnek?

Ha már a kezdő képsorok megfogják az embert, szinte garantált, hogy az egész film rendben van. Itt egy fiú és két tinilány fut önfeledten egy olajfaligetben, majd a lányok elbújnak egy romos épületben. Egyikük egy félbevágott csőben húzza meg magát, a másik egy ruhásszekrénybe mászik be, de a fiú csak az elsőt találja meg: a szekrény üres. Pár másodpercbe sűrítve kapunk egy kis boldogságot, egy adag szépséget és a fokozódó feszültséget, majd a dermedt félelmet. Ezt kevesen tudják így összekeverni.”

Index.hu:

“A film kényes gyomrú nézőknek nem javallott, mert a néha kiszámítható fordulatok és a feszültséget oldó dialógusok mellett olyan kendőzetlenül brutális, mint egy Motel-film, a kínzások ábrázolásánál a kamerát nem rántják el a szemünk elől, mintha azt mondanák a rendezők, hogy tessék csak nézni, mire vagyunk képesek, ha elborul az agyunk. Azt nem mondanám, hogy az év filmje lett, mert nagyon sok kihagyott lehetőség van benne, de egy elgondolkodtatóbb másfél órának elmegy, a színészek közül az apát alakító Tzahi Grad pedig kifejezetten emlékezetes alakítást nyújtott.”

Csúnya, gonosz bácsik

rendező: Navot Papushado, Aharon Keshales
forgatókönyvíró: Aharon Keshales, Navot Papushado
zeneszerző: Haim Frank Ilfman
operatőr: Giora Bejach
producer: Leon Edery, Moshe Edery, Tami Leon, Chilik Michaeli, Avraham Pirchi
vágó: Asaf Korman

szereplő(k):
Lior Ashkenazi (Micki)
Rotem Keinan (Dror)
Tzahi Grad (Gidi)
Menashe Noy (Rami)
Dvir Benedek (Tsvika)
Kais Nashif (Man on horse)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp