Ferenc pápa: holokauszt túlélők kezét csókolta meg

Véget ért Ferenc pápa látogatása Izraelben. A pápa szerint katolikus részről őszinte a vágy, hogy kifejezzék vallásuk zsidó gyökereit. „Együtt komolyan hozzájárulhatunk a béke ügyéhez”, mondta. Az alábbi fotókon a pápa holokauszt túlélőknek csókol kezet!

Ferenc pápa holokauszt túlélőknek csókol kezet (forrás: new.va)
Ferenc pápa holokauszt túlélőknek csókol kezet (forrás: new.va)

„Jó testvérek között lenni, és ha ők idősebb testvérek, akkor még jobb” – mondta a pápa az izraeli főrabbikkal folytatott megbeszélésen Izraelben. Dávid Lau főrabbi arra kérte a pápát, hogy hívjon össze vallásközi békekonferenciát Jeruzsálembe, valamint arra, hogy erősítse Izraelt a gyűlölettel és az antiszemitizmussal szemben.

A pápa elmondta, hogy véleménye szerint a zsidók és a katolikusok kapcsolatában az utóbbi évtizedekben elért fejlődés “Isten valódi ajándéka”. „Katolikus részről őszinte a vágy, hogy kifejezzük vallásunk zsidó gyökereit” – mondta Ferenc pápa. „Hiszek benne, hogy segítségükkel a zsidók körében is őszinte érdeklődés lesz a kereszténység iránt” – tette hozzá.

„Együtt komolyan hozzájárulhatunk a béke ügyéhez” – összegezte véleményét a katolikus egyház feje, és felszólított a zsidók és keresztények közti igaz testvériség kötelékének megteremtésére.

A főrabbik után Simon Peresz államfő fogadta közeli rezidenciáján a pápát, hat beteg keresztény arab gyermek társaságában, akik kézcsókkal köszöntötték az egyházfőt. Találkozójuk kezdetén ajándékot cseréltek egymással: Ferenc pápa egy galileai gyerekek készítette, fát és halakat ábrázoló mozaikot kapott, Simon Peresz pedig egy medált, amely VI. Pál pápa 1964-es szentföldi zarándoklatának állít emléket.

Ferenc pápa holokauszt túlélőknek csókol kezet (forrás: new.va)
Ferenc pápa holokauszt túlélőknek csókol kezet (forrás: new.va)

Az egyházfő a Vatikánba invitálta békeimára Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnököt, amit mindketten elfogadtak. Izraeli tisztviselők szerint várhatóan már június hatodikán sor kerül az eseményre, amely a kilenc hónapig, március végéig amerikai közvetítéssel folytatott sikertelen tárgyalás után talán az ima erejével hozza közelebb a békét.

Ferenc pápa szavaival a szent helyek védelmére és szabad látogatására szólított fel, a diszkrimináció, a terror és az antiszemitizmus elleni fellépésre.

Az izraeli keresztényekről szólva kijelentette, hogy teljes jogú állampolgárként szeretnének élni és elutasítják a terrorizmus minden formáját. A pápa kifejtette, hogy a vallásszabadság biztosítása minden vallási csoport számára fontos az egészséges államhoz.

A római katolikus egyház feje útjának utolsó politikai jellegű találkozóját Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartotta. Megbeszélésükön Netanjahu reményét fejezte ki, hogy Izrael szomszédai meghallották az antiszemitizmus ellen, a toleranciáért elhangzott pápai mondatokat.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy az Izraelben élő keresztények száma az ország 1948-as megalapítása óta megnégyszereződött, miközben Betlehem elvesztette ötven évvel ezelőtt még jellemző keresztény többségét. Jelenleg a Jézus szülőhelyén élők mindössze tizenöt százaléka keresztény.

(A keresztény-izraeli kapcsolatok egyik szakértője szerint a keresztény lakosság növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy Izrael Kelet-Jeruzsálem 1967-es elfoglalásakor beolvasztott polgárai közé mintegy tízezer ottani keresztényt, valamint a volt Szovjetunióból a kilencvenes években mintegy harmincezer keresztény vándorolt be az országba.)

Forrás: mti.hu + news.va

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp