Új iráni hangok a közösségi médiában

Hat embert tartóztattak le, majd engedtek szabadon Iránban, amiért Pharrel Williams Happy című dalára YouTube videót készítettek. A csoport elmondása szerint a videó rendezőjét még mindig fogva tartják.

A Teheráni Rendőrség kapitánya, Hossein Sajedinia azért rendelte a három férfi és a három nő őrizetbe vételét, mert a közerkölccsel összeegyeztethetetlen, obszcén videóklip elkészítésében segédkeztek, közölet az Iráni Diákok Hírügynöksége szerdán. A fiatalokat arra kényszerítették, hogy az állami tévében kérjenek bocsánatot tetteikért.

Az iráni elnök, Hassan Rouhani azonban nem sokkal korábban még másként nyilatkozott: „a boldogsághoz joga van a népünknek. Nem szabad túl szigorúaknak lennünk az öröm által kiváltott viselkedés miatt”.

Pharrel Williams-et megdöbbentették a letartóztatások. „Több mint szomorú, hogy ezeket az embereket azért tartották őrizetben, mert a boldogságot terjesztették”, mondta a Grammy-díjas zenész, aki egyébként a facebook oldalán is közzé tette a fiatalok által készített felvételt.

Az énekes eredeti klipjéhez hasonlóan az iráni verzióban férfiak és nők táncolnak különböző beállításokban. A videón szereplő egyik lány, Reihane Taravati büszkén közölte múlt héten Facebook oldalán, hogy már 178000 letöltésnél jár a kisfilm. Talán a letartóztasnak is köszönhetően ez a szám ma már 500000 fölött jár.

„A teherániak boldogok! Nézd és oszd meg a mi Boldogságunkat”, írta Taravati, és hozzátette: „Hadd halljon minket is a világ! Boldogok vagyunk és meg is érdemeljük, hogy azok legyünk!”

A letartóztatásokkal egy időben, de az ügytől függetlenül egyre nő annak a Facebook oldalnak a támogatottsága, ahol iráni nők fotóit lehet látni a törvény szerint előírt fejkendő nélkül.

A május 3-án létrehozott oldalnak már több mint 300000 kedvelője van.

„Azok a nők hallatják a hangjukat, akiket egész életükben korlátoztak Iránban”, mondja a Lonban élő újságíró, Masih Alinejad, az oldal létrehozója. „A közösségi média most lehetőséget ad a számukra a megszólalásra, és hogy önmaguk lehessenek.”

http://www.youtube.com/watch?v=tg5qdIxVcz8

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp