Olívabogyós szefárdi hal tajine (tazsin)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Ami nálunk a sólet sábeszkor, az a marokkóiaknak a hal tajine. Egy sok zöldséggel megpakolt, tepsiben sült, pácolt hal, ami tökéletes menü, ha látványos ebéddel szeretnénk nagyobb vendégséget etetni. Ez a marokkói hal, bár nagyon kiadós étel, a gyomrot mégsem terheli meg és az elkészítésével sem kell sokat szöszölni. A Kóser de finom e heti receptje.

Nem véletlenül mondták a rabbik, hogy a legnagyobb sábeszi öröm, a fokhagyma és a hal. Biztos erre az ételre gondoltak közben. Igazi lakoma. A tajine (ejtsd:tazsin) egyébként annak a sipka alakú edénynek a neve, amiben ezek az ételek készülnek Marokkóban. Tervben van, hogy beszerzek egyet, mert állítólag remekül tartja az ételek ízét és állagát. Bővebben erről itt olvashattok.

A szefárd zsidók egyébként remekül tudnak főzni. Szerintem ez főként az erős és izgalmas fűszerezésnek, másrészt a sok zöldségnek köszönhető. Ebből az ételből egyik sem hiányzik. Én mondjuk adtam a halpáchoz római köményt is – ami eredetileg nem volt a receptben – és ez külön dobott hozzá még egy kis keleti ízt.

Nagy örömömre, a Lehel-piac évről-évre jobb. Már teljesen normális, hogy lehet emberi áron friss koriandert és citromfüvet kapni a zöldségeseknél, és kimért olivából is van olyan, ami nem ecetes, hanem csak sóval savanyított. A hal felhozatal még nem az igazi, de egyszer az is felzárkózik majd. Halat, érdemes fagyasztva is venni, mert most már a legtöbb halat a halászás után, a hajón azonnal lefagyasztják és így sokkal frissebb marad, mint az, amivel mi találkozunk a halpultok jegén.

 
Marokkói hal tajine
 
Hozzávalók 4 főre:
1 dl olaj
2 csomag apróra vágott, friss petrezselyem
1 csomag apróra vágott, friss koriander
3 db nagy fokhagyma gerezd – összetörve és felaprítva
1 ek piros paprika
2 tk turmenic
1 tk római kömény
1 tk őrölt koriander mag
0,5 kg fehér húsú halfilé
1 nagy sárgarépa
0,5 kg paradicsom
1 nagy hagyma vagy 1 póréhagyma
1 kezeletlen citrom – mindenképp kezeletlen kell, mert szőröstül-bőröstül bele fog főni az ételbe
1 kisebb padlizsán
1 nagy kaliforniai paprika vagy 2 nagy kápia paprika
Kb. egy marék sós olívabogyó
1 tk só
1,5 tk őrölt bors
 

 
Elkészítés:

Az első nyolc hozzávalót egy nagy tálban összekeverem, majd jól megfürdetem benne a halfiléket. A pácolt halat letakarom és kb. 2 órára a hűtőbe teszem érni. Néha megforgatom benne a filéket.

 
 
Mielőtt elkezdem összevágni a zöldségeket, a sütőt előmelegítem 180 fokra, keresek egy hatalmas, kicsit magasabb falú tepsit. A zöldségeket egy nagyon éles késsel a lehető legvékonyabbra szeletelem fel, hogy meg tudjanak puhulni a sütőben. Először a répaszeleteket teszem le, ezt követi a paradicsomszeletek fele, a hagyma fele, a padlizsán és a citromszeletek fele. Közben természetesen sózom, borsozom a zöldséghalmot. A halat kiveszem a hűtőből, lecsöpögtetem róla a marinádot, majd elhelyezem őket a citromkarikákon. A tetejére jön a többi citromszelet, paradicsom, hagyma, olívabogyó, és szép dekorációnak a kápia paprika szeletek. Az így elkészült művet megöntözöm a maradék páclével, sózom, borsozom, majd letakarva 200 fokon mintegy 40 percig sütöm. Tálalhatjuk krumplipürével vagy rizzsel, kuszkusszal.
 
Bon Appétit!
 
 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp