Olívabogyós szefárdi hal tajine (tazsin)

Ami nálunk a sólet sábeszkor, az a marokkóiaknak a hal tajine. Egy sok zöldséggel megpakolt, tepsiben sült, pácolt hal, ami tökéletes menü, ha látványos ebéddel szeretnénk nagyobb vendégséget etetni. Ez a marokkói hal, bár nagyon kiadós étel, a gyomrot mégsem terheli meg és az elkészítésével sem kell sokat szöszölni. A Kóser de finom e heti receptje.

Nem véletlenül mondták a rabbik, hogy a legnagyobb sábeszi öröm, a fokhagyma és a hal. Biztos erre az ételre gondoltak közben. Igazi lakoma. A tajine (ejtsd:tazsin) egyébként annak a sipka alakú edénynek a neve, amiben ezek az ételek készülnek Marokkóban. Tervben van, hogy beszerzek egyet, mert állítólag remekül tartja az ételek ízét és állagát. Bővebben erről itt olvashattok.

A szefárd zsidók egyébként remekül tudnak főzni. Szerintem ez főként az erős és izgalmas fűszerezésnek, másrészt a sok zöldségnek köszönhető. Ebből az ételből egyik sem hiányzik. Én mondjuk adtam a halpáchoz római köményt is – ami eredetileg nem volt a receptben – és ez külön dobott hozzá még egy kis keleti ízt.

Nagy örömömre, a Lehel-piac évről-évre jobb. Már teljesen normális, hogy lehet emberi áron friss koriandert és citromfüvet kapni a zöldségeseknél, és kimért olivából is van olyan, ami nem ecetes, hanem csak sóval savanyított. A hal felhozatal még nem az igazi, de egyszer az is felzárkózik majd. Halat, érdemes fagyasztva is venni, mert most már a legtöbb halat a halászás után, a hajón azonnal lefagyasztják és így sokkal frissebb marad, mint az, amivel mi találkozunk a halpultok jegén.

 
Marokkói hal tajine
 
Hozzávalók 4 főre:
1 dl olaj
2 csomag apróra vágott, friss petrezselyem
1 csomag apróra vágott, friss koriander
3 db nagy fokhagyma gerezd – összetörve és felaprítva
1 ek piros paprika
2 tk turmenic
1 tk római kömény
1 tk őrölt koriander mag
0,5 kg fehér húsú halfilé
1 nagy sárgarépa
0,5 kg paradicsom
1 nagy hagyma vagy 1 póréhagyma
1 kezeletlen citrom – mindenképp kezeletlen kell, mert szőröstül-bőröstül bele fog főni az ételbe
1 kisebb padlizsán
1 nagy kaliforniai paprika vagy 2 nagy kápia paprika
Kb. egy marék sós olívabogyó
1 tk só
1,5 tk őrölt bors
 

 
Elkészítés:

Az első nyolc hozzávalót egy nagy tálban összekeverem, majd jól megfürdetem benne a halfiléket. A pácolt halat letakarom és kb. 2 órára a hűtőbe teszem érni. Néha megforgatom benne a filéket.

 
 
Mielőtt elkezdem összevágni a zöldségeket, a sütőt előmelegítem 180 fokra, keresek egy hatalmas, kicsit magasabb falú tepsit. A zöldségeket egy nagyon éles késsel a lehető legvékonyabbra szeletelem fel, hogy meg tudjanak puhulni a sütőben. Először a répaszeleteket teszem le, ezt követi a paradicsomszeletek fele, a hagyma fele, a padlizsán és a citromszeletek fele. Közben természetesen sózom, borsozom a zöldséghalmot. A halat kiveszem a hűtőből, lecsöpögtetem róla a marinádot, majd elhelyezem őket a citromkarikákon. A tetejére jön a többi citromszelet, paradicsom, hagyma, olívabogyó, és szép dekorációnak a kápia paprika szeletek. Az így elkészült művet megöntözöm a maradék páclével, sózom, borsozom, majd letakarva 200 fokon mintegy 40 percig sütöm. Tálalhatjuk krumplipürével vagy rizzsel, kuszkusszal.
 
Bon Appétit!
 
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp