Tíz zsidó találmány, amely megváltoztatta a világot – íme az első kettő

Zsidó feltalálók, orvosok, közgazdászok és tudósok a kreatív gondolkodásnak és szorgalomnak köszönhetően sok területén otthagyták a kézjegyüket. Sorozatunk első részében a lézer, valamint a pacemaker és a defibirillátor feltalálóiról lesz szó.

Theodore Maiman
Theodore Maiman

Lézer

Lézert rengeteg hétköznapi eszközben, DVD lejátszókban, bárkód szkennereknél, sebészetben, hegesztő anyagoknál használjuk. A katonaságban és a bűnüldözésnél célpotntokat jelölnek ki, sebességet mérnek vele. A lézer a modern élet számos területén jelen van a fegyverkezéstől a szórakoztatóiparig.

Az amerikai-zsidó fizikus, Theodore Maiman sikeresen indította be az első működő lézert 1960 május 16-án. Korábban Albert Einstein elméletei alapozták meg 1917-ben a lézer feltalálását. Zhores Alferov orosz-zsidó fizikus Nobel-díjat kapott 2000-ben munkásságáért, amely a heterotransistor feltalálásához vezetett. A heterotransistor egy olyan lézer, amely rendkívül magas frekvenciákat is tud kezelni.

Zhores Alferov
Zhores Alferov

A Nobel-díj idején a Svéd Akadémia képviselője, Hermann Grimmeiss azt mondta: „Alferov nélkül nem tudnánk a szatelitekről továbbítani azt a rengeteg információt a Földre, nem lehetne ennyi telefonkapcsolat a városok között.”

Pacemaker és defibrillátor

A pacemakerek és defibrillátorok számtalan életet mentettek meg. Az első elektromos impulzusokkal szabályozza a szívverést, a második újraindíthatja a szívet diszritmia esetén. Vannak olyan betegek, akik külső defibrillátort hordanak addig, amíg pacemaker műtétre várnak, hogy az automatikusan újraindítsa a szívüket olyan diszritmikák esetében, amelyek majdnem halálos mértékűek lehetnek.

Az amerikai-zsidó kardiológus, Paul Zoll az egyik úttörője volt a pacemaker és a defibrillátor kifejlesztésének.

Paul Zoll
Paul Zoll

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp