Újabb népirtások elkerülése miatt is fontos az emlékezés – 20 éves a Soá Alapítvány

Los Angeles egyik legelegánsabb szállodájában ünnepelte nemrég a Steven Spielberg által létrehozott Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítványa húsz éves fennállását. A születésnapi gálán olyan impozáns vendégek is részt vettek, mint Barack Obama, valamint Barbra Streisand, Bruce Springsteen és Liam Neeson. Szőnyi Andrea, az alapítvány nemzetközi oktatási főtanácsadója és magyarországi képviselője is jelen volt az eseményen.

Spielberg és Obama
Spielberg és Obama

A Soá Alapítvány május 7-én 1200 meghívottal ünnepelte húsz éves fennállását a Los Angeles-i Hyatt Regency Century Plázában. Ez alkalomból Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke harcra hívta az egész világot az antiszemitizmus növekvő hulláma ellen. „Látjuk a nyugati országok utcáin a zsidók ellen elkövetett támadásokat, a köztereket megrongáló és elcsúfító horogkereszteket, és néhány külföldi kormánytól halljuk az antiszemita támadások legrosszabb fajtáját is, a bűnbakképzés politikáját” – mondta Obama. A holokauszt borzalmairól beszélve, sürgette a nemzeteket, hogy harcoljanak a növekvő antiszemitizmus ellen és álljanak ki az Izrael Államot ért fenyegetésekkel szemben.

A Soá Alapítványt Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező alapította húsz éve, a Schindler listája című filmjének világsikerét követően. Legfőbb tevékenységük, hogy létrehozták azt az 52 ezer videóinterjúból álló gyűjteményt, amely a holokauszt túlélők, a felszabadítók és a tanúk vallomásaira épül, s oktatási tananyagot is képez.

A gálaünnepségen videóinterjúkra épülő bemutatóórát tartott Szőnyi Andrea, a tanórán negyven amerikai diák és érdeklődő vett részt, akik megérthették, hogy a videóinterjúk oktatásbeli használatával és értelmezésével nemcsak információ adható át, hanem készségek és képességek is fejleszthetők a világ bármely pontján. Magyarországon is egyre több helyre jut el ez az oktatási módszer. „Az elmúlt 3 hónapban 12 képzést tartottunk tanároknak szerte az országban, több mint 200 tanár részvételével” – mondja Szőnyi Andrea.

Barbra Streisand
Barbra Streisand

Az eseményen az amerikai elnököt az „Ambassador of Humanity”, azaz az emberiesség nagykövetének díjával tüntette ki, az emberi jogok védelme és oktatása, az esélyegyenlőség biztosítása, valamint a digitális oktatás előmozdítása érdekében kifejtett tevékenységéért. Az esten 4 millió dollárt adomány gyűlt össze.

Az alapítvány többek között azon is dolgozik, hogy az 1915-ös örmény népirtás és más tömeggyilkosságok utolsó áldozatainak vallomásait összegyűjtse, valamint egy korábban felvett több, mint 400 darabos interjúgyűjteményt illesztenek az archívumba.

A Soá Alapítvány ezen gyűjtéseivel és munkájával kapcsolatban Obama elnök kijelentette, az emlékek célja nemcsak a múlt megőrzése, hanem a jövő védelme is. Rámutatott, hogy megtaníthatjuk a gyerekeknek a törzsi szövetségek veszélyeit és azt is, hogy hogyan álljanak ki az elkenés és a relativizálás politikája ellen. Miközben Obama elnök volt a fő vendég, többen is megfogalmazták beszédeikben, így Spielberg is, hogy a jövőbeni emberirtások megelőzéséért fel kell hagyni a diszkrét távolságtartás módszerével.

Liam Neeson
Liam Neeson

Bruce Springsteen két dalát (The Promised Land, Dancing in the Dark) állva tapsolta végig a közönség. A házigazda az ismert komikus, Conan O’Brien volt, aki miközben dicsérte az alapítvány munkáját, pléhpofával tett vitriolos megjegyzést a nemrégiben rasszista kijelentései miatt élesen bírált kosárlabdaklub-tulajdonos, Donald Sterlingre. A számtalan híresség mellett felszólalt Celina Biniaz is, az eredeti Schindler-lista legfiatalabb túlélője, s azt mondta, Oskar Schindler az életét adta vissza, Steven Spielberg pedig a hangját.

Samuel L. Jackson és Connan OBrien
Samuel L. Jackson és Connan OBrien

Forrás: jspace.com+akibic.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp