Tavaszidéző esős napokra – Epres spárga saláta

A nyár előjele mindenképpen a spárga- és eperszezon. Sajnos csak a piacon látható növények emlékeztetnek jelenleg arra, hogy május közepe van. Esik, hideg van. Vigasztalásul együnk egy kis spárgát és epret a Kóser de finom különleges receptjét követve.

A nyár előjele mindenképpen a spárga- és eperszezon. Sajnos csak a piacon látható növények emlékeztetnek jelenleg arra, hogy május közepe van. Esik, hideg van. Tényleg 11 fok lesz csütörtökön??? Az nem ér, én akkor nem megyek ki, sztrájkolni fogok, és különben is. Ezen siránkozom már egy ideje Mr. Weissnek, aki azzal próbált megnyugtatni, hogy az eső nagyon fontos, külön betoldások vannak a liturgiában is az esővel kapcsolatban. Részletes útmutatást olvashatunk a Talmudban, hogy mit kell tenni, ha nem érkezik meg az eső. Illetve, mi történik, ha már minden eszközből kifogyott a közösség és aszály fenyeget. Izraelben főleg ősszel és télen esik, és a nyári aszály ellen létfontosságú, hogy elég eső essen ilyenkor. Eső témában egyébként Honi ha M’agel az illetékes, aki rajzolt egy kört, amikor nem érkezett meg a téli csapadék, és már semmi nem használt, beleállt a körbe, és azt mondta, hogy ő addig el nem mozdul innen, amíg az Örökkévaló nem küld esőt. Ekkor elkezdett csepegni, ekkor erősebb esőt kért Honi ha M’agel, amire zuhogni kezdett , így harmadszorra úgy pontosította kérését a tudós, hogy áldásként essen az eső. Végül, amikor már elég eső esett, áldozatot mutatott be, és kisütött a nap. (Ta’anit 23a)

Gondolom, nem véletlenül hívja a magyar nyelv égi áldásnak az esőt, de én május közepén nehezen viselem, ha sokáig nem süt a nap.

Vigasztalásul együnk inkább spárgát és epret. A spárgát már az ókorban is fogyasztották, egyiptomiak és görögök gyógyítottak vele, a rómaiak előételnek használták. A Talmudban is sokat olvashatunk arról, hogyan kell megenni a spárgát a különböző hatások elérése érdekében.

Ilyenkor én képes vagyok több helyen is beszerezni egy adagot, így Mr. Weiss kénytelen egész hétvégén epret és spárgát enni különböző variációkban. Valahogy azért el tudja viselni, főleg az epres túrókrém nem esik nehezére…

Az eper felhasználása sokkal változatosabb lehet, mint, hogy csak süteménybe használjuk, most egy epres spárgás salátát mutatunk, amivel egyszerre lehet felhasználni ezt a két finom növényt.

Epres spárga saláta
 
1 csomag zöld spárga
30 dkg eper
0,5 kg saláta alap (én most bébi spenótot használtam, de lehet madársaláta, római saláta, bármilyen vegyes zöld saláta is)
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál málnaecet (jó bármilyen gyümölcsös ecet, alma, cider stb., a lényeg, hogy gyümölcsös ízű ecet legyen)
fél teáskanál dijoni mustár
 
 
A spárgát megmosom és megtisztítom. Nekem erre a célra eddig a zöldséghámozó vált be a legjobban. Enyhén sós vízben megpárolom. Óvatosan kell vele bánni, mert gyorsan megpuhul. Akkor jó, ha a feje még ropogós. Párolás után leszűröm, és hideg vízzel lemosom, hogy ne puhuljon tovább. A salátát és az epret megmosom, és egy nagy tálba darabolom. Hozzáadom a párolt spárgát.
 
A vinaigrettehez az alapanyagokat alaposan összekeverem, és a salátára öntöm. Az öntetnél az a fontos, hogy 3 rész olajhoz adjunk 1 rész ecetet vagy citromlevet, ezt ízesíthetjük tovább. Én gyakran egy kis csavaros tetejű befőttesüvegben készítem el az öntetet, mindent beleöntök, összerázom, amíg végül egy krémes szósz keletkezik.
 
Jó étvágyat! Tessék szabadon kísérletezni!
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp