Mi van a színfalak mögött? – Zavaros helyzet a Páva utcában

Kaotikus állapotok a Páva utcában, Haraszti György úgy viselkedik, mintha ő lenne az intézmény vezetője, holott a megüresedett posztokra pályázatot kell kiírni. Eközben a szombat.org információi szerint Haraszti felbontotta a Veritas Intézettel két hete kötött szerződést, amelyet állítólag csak véletlenül írt alá.

Holokauszt Emlékközpont
Holokauszt Emlékközpont

Kaotikus állapotok alakultak ki a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Hónapok óta csak gyűlnek a feszültségek, az érdemi munka lehetetlenné vált – állította Drucker Tibor könyvkiadó, az intézményt működtető közalapítvány (immáron csak volt) kuratóriumi tagja a nol.hu-nak.

Drucker tisztességtelennek és jogsértőnek tartja, hogy Haraszti György, a kuratórium elnöke a közelmúltban felhatalmazás nélkül együttműködési megállapodást kötött a Szakály Sándor vezette Veritas intézettel.

Drucker Tibor szerint azonban ez a botrány csak a jéghegy csúcsa. Haraszti György – jelentette ki – kuratóriumi elnök létére már korábban is próbálta átvenni azt a jog- és szerepkört, ami elvileg a Páva utcai intézmény vezetőjét, Szita Szabolcs igazgatót illette meg.

„Meggyőződésem, hogy Haraszti ezt nem önmagától, hanem külső, politikai bátorításra tette” – közölte Drucker Tibor, majd hozzátette, hogy nem minden jelenlévő értett egyet Haraszti eltávolításával. „Miközben Haraszti és Szita Szabolcs között egyre mélyültek az ellentétek, Szita helyettese, Botos János ebben a vitában Haraszti mellé állt” – érzékeltette a helyzet összetettségét Drucker Tibor.

Haraszti György
Haraszti György

Május elején nem csupán Szita Szabolcs igazgató megbízása járt le, hanem a közalapítvány kuratóriumi elnökének és a kuratórium tagjainak mandátuma is. „Pillanatnyilag nincs sem igazgató, sem kuratórium, Haraszti György azonban úgy viselkedik, mintha ő lenne a Páva utca vezetője. Zavaros a helyzet, senki nem tud semmit” – jelentette ki Drucker. Elmondása szerint az igazgatói posztot elméletileg pályázat útján kellene betölteni, ilyen pályázati kiírással azonban ő eddig nem találkozott.

A szombat.org információi szerint eközben felbontja az állami Veritas Történetkutató Intézettel két hete kötött együttműködési megállapodást a Páva utcai holokauszt központ tegnap hivatalba lépett igazgatója, pedig ugyanő, Haraszti György írta alá a botrányt kavart dokumentumot – még a központ közalapítványának kuratóriumi elnökeként. Forrásaink magyarázata szerint “véletlenül” került szignója a papírra, melyet az igazgatóhelyettes, Botos János tett elé, aki azóta nem a Páva utcában, hanem már a Veritas-nál dolgozik.

Forrás: nol.hu + szombat.org

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp