Autista katonák az izraeli hadseregben

A 9900-as hírszerző egységben szolgáló katonák egyediségét az adja, hogy mindegyiküket az autizmus valamilyen fokozatával diagnosztizálták. Az izraeli hadseregben hisznek az autista katonák képességeiben, és azon dolgoznak, hogy segítsék a fejlődésüket mind a katonai szolgálatuk, mind pedig a civil életük folyamán. A 9900-as hírszerző egység geográfiai feladatokat lát el, foglalkoznak például térképészettel, szatelitről és levegőből készített fényképek értékelésével, illetve űrkutatással. Az egységen belül működik egy magasan képzett, kiváló vizuális és analitikus képességgel megáldott katonákból álló kis csoport. Ők a legapróbb részleteket is képesek észrevenni, elemezni, olyanokat, amelyek a legtöbb ember számára észrevehetetlenek lennének. A 9900-as hírszerző egységben szolgáló katonák egyediségét az adja, hogy mindegyiküket az autizmus valamilyen fokozatával diagnosztizálták. Az izraeli hadsereg hivatalos blogja az egység parancsnokával, J. ezredessel készített interjút, hogy jobban megismerhessük ezeket az katonákat.

„Sok kétséget és elvárást követően, egy év előkészítés után indult el a projekt. Menet közben persze sok probléma adódott, de állíthatom, hogy azzal a feltevéssel indultunk neki, hogy ez az ötlet sikerülhet és sikerülni is fog” – mondja J. ezredes, aki beismeri, hogy a projekt sikere meghaladta a kezdeményezők legoptimistább várakozásait. „Az aggályok érthetőek voltak, hiszen semmit sem tudtam az autizmusról. Az izraeli hadsereg történetében még sosem csináltak hasonlót, mint amit ebben a projektben véghezvittünk. Megterveztük, és addig dolgoztunk rajta, összpontosítottunk a feladatra, amíg el nem értük a kívánt eredményt.”

Hogyan tudtak beilleszkedni ezek a katonák a hadseregbe?

„Kiváló a kapcsolatuk az egység többi katonájával. Néha látom őket, amikor szünetben együtt ülnek le kávézni vagy ebédelni a többiekkel. Senki sem kényszeríti őket erre, ez természetesen alakult így, és úgy gondolom, ez mindent el is mond róluk.”

Milyen feladatot végeznek?

„Vizuális anyagokat készítenek műholdképekből és levegőben lévő érzékelők által készített felvételekből. A parancsnokaik és a dekódoló eszközök segítségével elemzik a képeket, és olyan specifikus dolgokat próbálnak beazonosítani rajtuk, amelyekre az akciókat tervező katonáknak szükségük lehet egy adott terület feltérképezése során.”

Honnan jött ez az ötlet?

Az izraeli hadsereg és a hírszerzés két veteránjának jutott eszébe, hogy ki lehetne használni az autisták speciális képességeit az izraeli hírszerzés javára. Kapcsolatba léptek a 9900-as egységgel, amelynek parancsnokait nagyon is érdekelte az ötlet, és úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az előzetes tesztelésekhez. Ezek után a két ötletgazda az Ono Főiskolához fordult, amely egészségügyi oktatással is foglalkozik. Az Ono Főiskola egyik fontos célja, hogy megváltoztassa az izraeli társadalom arculatát, és ezért szívesen részt vett a kezdeményezésben. Így jött létre a Roim Rachok (héberül messzi távlatok) elnevezésű program.

A program célja, hogy megtanítson az autizmus különböző fokozatával diagnosztizált embereknek olyan szakmákat, amelyekben kamatoztatni tudják különleges képességeiket, és ezzel mindenki jól jár. A programban résztvevők először egy három hónapos képzésen vesznek részt a főiskolán, majd bevonulnak a hadseregbe, ahol a program továbbra is útmutatást és segítséget nyújt a katonáknak, illetve a parancsnokaiknak.

Most, hogy mindenki láthatja az első kísérleti kurzus végzőseit, a program két újabb csoporttal folytatódik majd. Az egyik tanfolyamon szoftverek minőségbiztosítását, a másikon pedig információkezelést fognak oktatni. Mindkét tanfolyam az izraeli hadsereg hírszerző alakulatainak együttműködésével zajlik majd, és végül a résztvevők ezekhez az egységekhez kerülnek a kurzusok elvégzése után.

A 9900-as alakulat különleges képességei

Fontos tudni, hogy az autisták rendkívül jó érzékük van a zenéhez, a matematikához és nagyon fejlett vizuális képességeik vannak. A 9900-as alakulat autista katonái fontos szerepet játszanak az adatgyűjtésben, olyan feladatokat látnak el, amelyre amúgy nagyon nehéz lenne a megfelelő embert megtalálni. Az izraeli hadseregben hisznek az autista katonák képességeiben, és azon dolgoznak, hogy segítsék a fejlődésüket mind a katonai szolgálatuk, mind pedig a civil életük folyamán.

Forrás: idfblog.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp