Együttműködés a Mazsihisz és Erzsébetváros között

A helyi zsidóság életét bemutató helytörténeti tár, kiállítások, megemlékezések, szoboravatás, könyvkiadás lesz többek között az eredménye az erzsébetvárosi önkormányzet, a BZSH és a Mazsihisz hosszútávú együttműködésének.

A helyi zsidóság életét mutatja majd be berendezett lakásokon keresztül az Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti Tár, amelyet a Csányi utca 5. szám alatt állítanak fel az erzsébetváros önkormányzata, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a magyarországi holokauszt 70. évfordulójának alkalmából.

Ez a ház korábban lebontásra volt ítélve, most pedig kiállítóhelyet alakítanak ki belőle, illetve kisebb konferenciák megtartására is alkalmas lesz az udvar befedésével.

Vattamány Zsolt, a VII. kerület fideszes polgármestere szólt arról is, hogy ez csaknem félmilliárdos beruházás, amelynek költségeiből 80 százalékot vállal a kerületi önkormányzat, ezen felül pedig az állam és a főváros is hozzájárul a kivitelezéshez. Az intézmény működtetését a VII. kerületi önkormányzat vállalja magára.

Vattamány Zsolt elmondta: a programsorozat keretében csatlakoznak az Open Society Archive (OSA) csillagos házak projektjéhez, amely során a helyi lakosok emlékeznek meg “a kényszerű összeköltöztetésről”.

Ezenkívül internetes kiállításokon mutatják be Erzsébetváros zsidóságának történetét és az 1944-ben felállított gettó sorsát, emlékérmet alapítanak a magyar zsidó kultúra kutatásában kiemelkedőt nyújtó személyiségek számára, nyomtatásban újra megjelentetik Lévai Jenő A pesti gettó csodálatos megmenekülésének hiteles története című művét, illetve 50 kötetből álló e-könyv sorozatot indítanak 2015 januárjáig, a pesti gettó felszabadulásának 70. évfordulójáig.

Heisler András úgy fogalmazott: “rendkívül attraktív programról van szó”. Emlékeztetett arra, soha nem elkülönülten, hanem szimbiózisban éltek a zsidó és nem zsidó emberek a VII. kerületben, “ezt a termékeny együttélést törte meg a holokauszt”.

Kérdésre megjegyezte: a Mazsihisz távol tartja magát a kormány által rendezett azon megemlékezésektől, amelyeket a 70. évforduló alkalmából szerveznek, ugyanakkor helyi önkormányzatokkal továbbra is együttműködnek ezen a téren.

Forrás: mti.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp