Nonna Betta kóser carbonarája

A Kóser de Finom Rivkája nemrég Rómában járt. Jött, látott és evett! Ennek tapasztalatait, a római konyha sajátosságait és a helyi kóser étteremből zsákmányolt receptet osztják meg a héten a lányok.

Az olasz zsidók nem askenázok, sem szefárdok. A ma is ott élő közösség magja még a Második Templom pusztulása előtt érkezett Rómába.

A római konyhára különösen nagy hatást gyakoroltak a zsidók. Remek példa erre a carciofi alla giudia (ami olajban sült dundi articsókát takar), ennek a római változatában (carciofi alla romana) csak megfőzve ehetjük ezt az éppen szezonális zöldséget.

Három éve ettem utoljára körbe a római kóser éttermeket, most eljöttem megnézni, mi változott. Ma több helyen és változatosabban lehet kósert enni. Van kávézó, bisztró, cukrászda, pékség és fagyizó is, amely peszachra kóser fagyit is előállít. Bevallom, a természetellenesen UV-zöld színe elrettentett a kóstolástól…

Róma zsidó negyedében én a legjobban a Nonna Bettát szeretem. Tulajdonosa Umberto, Hat éve nyitotta a halas, tejes ételeket kínáló éttermet. Um berto nagymamája volt Nonna Betta, aki kilenc fős családra főzött. Az étlap az ő receptjeire épül. Az ízek és a tálalás is olyan, mintha a nagyinál eszegetnénk, finom ízek, semmi díszítés. Sőt 2 adag ugyanabból a fogásból soha nem egyforma. Van, aki több krumplit kap, a másik tányérban pedig több a hal. Amikor három éve először ettem náluk, még volt mesgiach. De a helyi hitközségi és üzleti megfontolások miatt Umberto úgy döntött , hogy marad a halaknál és a tejes ételeknél , de az étterme már csak kóser style.

Régóta kísérletezem egy igazán finom, kóser carbonara kifejlesztésével. Amikor megláttam a Nonna Betta étlapján, azonnal elkértem a receptet Umbertotól. Így most saját tapasztalatokkal fűszerezve, íme a Nonna Betta kóser carbonara verziója.

Spaghetti alla Carbonara
400g tésza
20 dkg cukkini
10 dkg pecorino romano (lehet parmezán is, de Rómában inkább pecorinóval készül)
2 egész tojás és 2 tojássárgája
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál soffritto (olajon megfuttatott apróra vágott zöldségkeverék, répa szárzeller, póréhagyma, hagyma azonos arányú keveréke)
olivaolaj
só, bors
egy kevés citromhéj
 
A hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk, ekkor jön hozzá a soffritto és a fokhagyma, amivel az egészet aranybarnára pirítjuk. A cukkinit felkockázzuk és serpenyőben megsütjük, majd a zöldségalaphoz keverjük. A tésztát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és forrón a zöldségekre öntjük, kicsit átforgatjuk, hogy beszívja a fűszeres olajat. A tűzhelyet ezután el is zárjuk. A tojássárgáját és a pecorínót alaposan összekeverjük, kicsit megsózzuk és mehet a tésztára. Alaposan összekeverjük, hogy a tészta melegétől krémes szósszá szilárduljon a tojásos keverék. (Fontos, hogy ekkor már ne érje közvetlen hőhatás, mert nem rántottás tésztát akarunk enni)
 
Én az utolsó lépést akkor teszem meg, amikor már mindenki az asztalnál ül, mert tényleg 2 perc alatt készen van, és nem melegíthető étel.
 
Tálaláskor frissen őrölt bors és esetleg egy kis petrezselyem vagy frissen reszelt cirtomhéj kerül rá.

Umberto szerint létezik egy másik változat is, amikor füstölt marhahúst pirítanak meg cukkini helyett és sajtot nem tesznek bele, néha ilyet esznek otthon.

Kinek mi tetszik, tessék kísérletezni, húsos és tejes carbonara variációkkal!

Veni, vidi, I’ll go back!

kdf hechser

kdf hechser

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp