Ami a magazinokból kimarad – Nők Magyarországon kiállítás

Fábián Évi fotóművész második alkalommal vállalkozott arra, hogy színésznőket, énekeseket, tudósokat, képzőművészeket, sportolókat, sőt, politikusokat fotózzon, csupa olyan nőt, akik szerinte értékteremtők. És akik, bár lehetnek nagyon szépek, nem a külsejük miatt érdekesek. A portrék között láthatjuk a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség rabbijáról, Kelemen Katalinról készült felvételt.

Csákányi Eszter
Csákányi Eszter

Közel száz nőt örökített meg Fábián Évi fotóművész fekete-fehérben, minden utómunka nélkül.

Többek között Miklósa Erikáról, Péterfy Boriról, Schell Juditról, Karafiáth Orsolyáról, Csákányi Eszterről, Kováts Adélról, Molnár Piroskáról, Pogány Juditról, Harcsa Veronikáról láthatunk portékat, de sok kép készült kevésbé ismert, vagy ritkábban fotózott nőkről is. Láthatjuk többek között Tétényi Éva esztergomi polgármestert, Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjét, Kelemen Katalint, a Szim Salom zsidó vallási közösség rabbiját, Galajda Ágnes bírónőt, Sándor Szandrát, vagyis Nanushka divattervezőt, Sárai Ritát, a kerekesszékes Gördülő Tánccsoport vezetőjét és Jakabos Zsuzsa úszót is.

A képek egyrészt abban különböznek azoktól a portéktól, amiket az újságokban látunk, hogy a szereplők tényleg úgy néznek ki rajtuk, ahogy az életben. Senkiről nincs utólag lefaragva tíz kiló, egy ötvenéves nőnek sincs eltüntetve az összes szarkalába, hogy húsznak nézzen ki. Mindenki maga döntötte el, hogy sminkben vagy anélkül szerepel, de utómunkát senki nem kapott. A porték célja a teljesítmények felmutatása mellett ugyanis éppen az, hogy megmutassa a nők valódi arcát, hogy így is szépek stylist, világítás, utólagos korrekció nélkül. Ezt egyébként mindenki elfogadta, pedig sok ismert nő ahhoz van szokva, hogy egy egész csapat dolgozik a külsején egy fotózás előtt.

A képek másik különlegessége, hogy egyik sem műteremben készült. Minden nő a saját közegében van lefotózva, ott, ahol a legotthonosabban érzi magát, vagy ahol dolgozik, alkot.

A fotók megtekinthetők a Széchényi Könyvtár Ars Librorum Galériájában július 12-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.Az anyagból könyv is készül, melynek megjelenése 2014 nyarára várható.

Péterfy Bori
Péterfy Bori
Tóth Krisztina
Tóth Krisztina
Winkler Nóra
Winkler Nóra

Forrás: index.hu (fotók: Fábián Évi)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp