Háborút, üldöztetést túlélő szerelem

Egy katolikus férfi, aki személyesen találkozik Hitlerrel, Horthyval, és életét kockáztatva mentené hazáját a pokolból. Egy zsidó iparmágnás lánya, akinek menekülnie kell az életére törő hatalom elől. Történetük az ország története. Szegedy-Maszák Marianne Csókolom a kezét című családtörténeti könyve nemrég jelent meg a Libri kiadónál.

Szegedy-Maszák Marianne
Szegedy-Maszák Marianne

A szerző Washingtonban él, újságíróként dolgozott, és egy rendkívüli diplomata és egy kivételes asszony lánya, akik nem adták fel a szerelmet, a küzdelmet és igaz értékeiket. Szegedy-Maszák Marianne szülei, Hanna és Aladár Budapesten találkoztak és szerettek egymásba.

Aladár pályája felfelé ívelt a Külügyminisztériumban, 1937-től a berlini magyar követség titkára, majd ’43-tól a Külügyminisztérium politikai osztályának vezetője lett. A Kállay-kormány különbéke megkötésére irányuló próbálkozásai során harcos antifasisztaként tárgyalásokat folytatott a Szövetségesekkel, majd 1944-ben a Gestapo letartóztatta, és Dachauba deportálta.

Hanna, a híres csepeli Weiss Manfréd-művek alapítójának unokájaként sokáig élvezhette az asszimilálódott zsidó iparbáró családjának fényűző, nyugalmas életét, amíg az egyre erősödő antiszemitizmus, majd a német megszállás halálos veszélybe nem sodorta őt és egész rokonságát. A család végül titkos alkut kötött Himmlerrel: vállalatbirodalmukért és minden vagyonukért cserébe szabadon távozhattak Portugáliába.

Hanna és Aladár két évig semmit nem tudott egymásról, a háború után, 1945-ben házasodtak össze Budapesten, majd rögtön tovább is indultak Washingtonba, ahol Aladár Magyarország első megbízott követeként igyekezett minél előnyösebb kapcsolatokat kialakítani az új magyar vezetés és az Egyesült Államok között. Ám amikor Magyarországon egy rövid, reményteljes időszak után valósággá vált a kommunista hatalomátvétel rémképe, Aladár önként lemondott tisztségéről, és emigránsként az Államokban maradt a feleségével.

Szegedy-Maszák Aladár és Kornfeld Hanna
Szegedy-Maszák Aladár és Kornfeld Hanna

Hanna és Aladár a XX. századi magyar történelem minden fontos momentumát testközelből nézte végig: azt, ahogy Horthy és kormányai behódoltak a németeknek, ahogyan hadszíntérré vált Európa és Budapest, látták a koncentrációs táborok mindennapjait, az emigránsok hányattatásait és az orosz megszállás diktatúrába fordulását is.

Lányuk, Marianne az ő naplójegyzeteik, leveleik és emlékeik mentén eredt az elveszett történetek nyomába, hogy elmesélje életüket, mely szétválaszthatatlanul összefonódott Magyarország és Európa történelmével.

Szegedy-Maszák Marianne publikált többek között a The New York Times Magazine, az Esquire, a The New Republic, a Newsweek, a Los Angeles Times és a Psychology Today című folyóiratokban. Dolgozott riporterként a New York Postnak, szerkesztője volt a Congressional Quarterly című lapnak, és tanított újságírást az American Universityn. Újságírói munkáiért számos díjban részesült.

Csokolom a kezet
Csokolom a kezet

 

Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Oldalak száma: 500
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 790 gr
ISBN: 9789633102701
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2014
Árukód: 2485795 / 1105518

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp