Veritas és Páva utca: a Mazsihisz elnöke megdöbbent

Együttműködési megállapodást kötött a Veritas Történetkutató Intézet, valamint a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány. Mindenki megdöbbenését fejezi a Páva utcai emlékközpont és a Veritas intézet között létrejött együttműködési szerződés miatt – nyilatkozta vasárnap Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Népszabadságnak.

Az MTI szerint az együttműködési megállapodást a közalapítvány nevében Haraszti György kuratóriumi elnök, a Veritas részéről pedig Szakály Sándor főigazgató írta alá.

A történetkutató intézet közleményében azt írta, hogy a két intézmény az idén közös rendezvényekre készül. A szeptemberben rendezendő konferencián Megszállástól megszállásig címmel az 1944-45-ös évek sorsfordító eseményeit idézik fel. A másik, október közepére tervezett konferenciát A magyar közigazgatás és a holokauszt címmel tartják majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve.

Heisler András
Heisler András

A felek megállapodtak abban is, hogy a jövőben közös kutatásokat végeznek, azok eredményét pedig kiadványokban teszik közzé. A 2014-re szóló megállapodás a két kutatóhely hosszú távra tervezett együttműködésének kezdetét jelenti.

Heisler András megjegyezte: azon túl, hogy Haraszti György a közalapítvány kuratóriumi elnöke, nem mellesleg a Mazsihisz intézményeként működő ORZSE (Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem) tanszékvezetője.

Másik oldalról Szakály Sándor az a történész, aki a kamenyec-podolszkiji deportálást „idegenrendészeti eljárásnak” nevezte.

A Mazsihisz közgyűlési határozata érvényben van – mondta Hesiler András. A határozat arra kéri a kormányt, hogy a Veritas éléről távolítsák el Szakály Sándort. Haraszti cselekedete ezért a Mazsihisz részéről morálisan nem vállalható. Heisler ezért azonnal megkereste az ORZSE rektorát azzal a kéréssel, hogy „tegye meg a szükséges és lehetséges lépéseket a helyzet rendezése érdekében”.

A Mazsihisznél új korszak kezdődik – hangsúlyozta Hesiler. Megszűnik az a gyakorlat, amely szerint „következmények nélkül történhetnek a dolgok”. Korábban ugyanis – folytatta – következmények nélkül le lehetett rombolni a Kozma utcai temető sírjait, eddig következmények nélkül maradt az elhíresült temetői botrány és következmények nélkül kötődtek a szervezet számára előnytelen szerződések.

A Páva utcai emlékközpont eddig sem működött hibátlanul, de eseménytörténeti kiállításai hitelesen mutatták be a holokauszt történéseit. A Haraszti György által aláírt együttműködési szerződés komoly aggályokat kelt az emlékközpont jövőbeli működését illetően – jelentette ki Heisler András.

Szakály Sándor
Szakály Sándor

Forrás: nol.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp