Elvis héberül énekel és beszél

Bár Elvis Presley-ről elsősorban a baptista egyház iránti szimpátiája ismert, a Király életében fontos szerepet játszott a zsidóság is. Mi köze is van minden idők legnagyobb rocksztárjának a zsidósághoz?

Elvis Presley
Elvis Presley

Az Elvis és Gladys című életrajzi könyv szerint a memphisi zenész zsidó édesanyától származott, amelyre igencsak büszke is volt. A könyvet Elaine Dundy írta 1995-ben az énekes és édesanyja kapcsolatáról. Gladys anyai nagyanyja a zsidó származású Martha Tacket volt.

A könyv szerint Elvis tudott a zsidó gyökereiről, de a szülei azt mondták neki, jobb, ha titkolja származását, ugyanis az 1940-es évek Mississippijében féltek az antiszemita megnyilvánulásoktól. Ennek ellenére Presley chai-betűs nyakláncot viselt, hordott magánál kippát és az édesanyját Dávid csillaggal megjelölt sírba temette el.

Dundy azt írja könyvében, hogy személyesen Elvis tervezte édesanyja sírját, beleértve a Dávid csillagot is. „Ezzel akart tisztelegni a zsidó hagyományok előtt, amely fontos volt az anyjának és amelynek szeretetét neki is átadta kiskorában” – állítja Dundy.

Gladys sírköve
Gladys sírköve

Az Elvis Presley zsidó gyökereinek nyomában című, 2002-ben megjelent könyvben Jonathan Goldstein és Max Wallace arról írt, hogy Elvis nagyvonalú összegeket adományozott különböző zsidó intézményeknek.

„Egy nap a Memphisi Zsidó Jóléti Szövetség néhány küldöttje meglátogatta őt Gracelandben, és megkérdezte tőle, tudná-e a szervezetet némi adománnyal támogatni. Elvis ugyanis minden karácsony alkalmával 1000-1000 dollárt adományozott számos memphisi jótékonysági szervezetnek, többek között a Memphisi Héber Akadémiának. Ezért gondolta a jóléti szövetség, hogy nekik csurran majd valami”, olvasható a könyvben. „Elmondták Elvisnek, hogy szegény zsidókat és árvákat segítenek. Presley magukra hagyta őket egy rövid időre, és amikor visszajött, egy csekket nyújtott át a delegáció vezetőjének. Fogalmuk sem volt, mire számítsanak, ők már az 1000 dolláros adománynak is örültek volna. Amikor megnézték a csekket, kiderült, 150000 dollár áll rajta. Ez ma több mint egymillió dollárnak felel meg.”

Kétség sem fér hozzá, hogy a Király tudta, mi a tzdaka parancsolata…

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp