“A német megszállás csak magyarázat, nem mentség”

A magyar zsidóság fájdalma minden magyar ember fájdalma – írta Orbán Viktor miniszterelnök április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a Mazsihisz vezetőjének címzett levelében.

A kormányfő így folytatta: bár a holokauszt borzalma zsidó honfitársainkra méretett, az ő életüket, javaikat pusztította el, a nemzet közös fájdalma és vesztesége volt. Felfogásunk szerint ugyanis a magyar zsidóság a magyar nemzet része volt, és az is marad. Orbán Viktor kinyilvánította együttérzését, kifejezte a magyarországi zsidó közösség iránti nagyrabecsülését. Megfogalmazása szerint „új alkotmányunk szavaival valljuk, hogy a XX. század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra”.

Áder János
Áder János

Áder János köztársasági elnök virágot és emlékkövet helyezett el a Cipők a Duna-parton emlékműnél. Ugyanitt emlékezett az áldozatokra Navracsics Tibor miniszter és Pokorni Zoltán is, aki az első Fidesz-kormány idején oktatási miniszterként kezdeményezte, hogy április 16-a legyen a magyarországi holokauszt emléknapja. (1944-ben, az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján ezen a napon kezdődött a zsidó lakosság gettóba zárása.) Pokorni hangsúlyozta, hogy „magyarok voltak a gyilkosok, és magyarok voltak az áldozatok is, tehát ez a mi ügyünk”. Nyilván szóba lehet, és kell is hozni, hogy mindez a német megszállás idején történt, de ez „csak magyarázat, és nem mentség”.

Hozzátette, a mai emléknap egyúttal a holokauszt-emlékév nyitánya is, amelyet beárnyékolnak az emlékezetpolitikai viták és a Szabadság téri emlékmű ügye.

A volt oktatási miniszter hangsúlyozta: a holokauszt-emléknap fontos az emlékezet szempontjából, de legalább olyan fontos a jövő szempontjából is. Éppen ezért iskolai emléknap ez, amelyben a kormány minél nagyobb szabadságot adott a tanintézeteknek az emléknap megünneplésének módjában, hogy a fiatalok ne egy-egy ünnepségen, hanem személyes, átélhető élményeken keresztül szembesüljenek a holokauszttal.

Pokorni Zoltán erről akkor beszélt, amikor Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel közösen elhelyezte az emlékezés köveit Can Togay és Pauer Gyula alkotásánál, a Cipők a Duna-parton című emlékműnél, ahol mécsest is gyújtott.

Forrás: nol.hu + mazsihisz.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp