Kínai zsidók kipában héberül énekelnek széder este!

Az 1000 éves múltra visszatekintő közösség évszázadok óta nem tarthatott széder estét hivatalosan, amelyre idén végre sor kerülhetett. Az ünnepségen nagyjából száz meghívott vett részt, amelyen kínai és héber nyelvű hagadát olvastam, valamint maceszt és más pészachi ételeket hozattak.

kaifengi zsidók
kaifengi zsidók

Az eseményt az „elveszett” zsidóságot segítő Shavei Izrael szponzorálta. Thuri Shi, a Kaifeng közösség tagja jelenleg Izraelben él, és erre az alkalomra utazott vissza a szülővárosába, hogy vezesse a szertartást.

Történészek szerint a kafeingi zsidó közösség a 8-9. században jött létre a Selyem úton „tevékenykedő” iraki és palesztin kereskedőkből.

„Az utóbbi években a közösségünk számos tagja kezdett el érdeklődni a gyökerei iránt. Ez részben az internetnek köszönhető, amely új világot nyitott meg a számukra, és ahol a zsidósággal és Izraellel kapcsolatos információkhoz juthattak hozzá” – mondta Michael Freund, a Shavei Izrael vezetője.

„A Kaifengben élő zsidók jelentik a kapcsolódási pontot Kína és a zsidóság között, nagyon megható látni, hogy a közösség megmaradt tagjai milyen komolyan készülődtek a pészachra.”

Nagyjából 1000 zsidó leszármazott él még ma is Kaifengben. A Shavei Izrael számos tagot segített a hagyományok, a múlt megismerésében és zsidó tanulmányok elvégzésében.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp