Peszachi nagytakarítás

Purim után  természetesen azonnal nekiesünk a haméc eltakarításának. Legalábbis mindig megfogadjuk, hogy idén így lesz. Sajnos az életünkben bekövetkező események néha akadályt gördítenek e nemes elhatározásunk elé, így idén sem ment minden zökkenőmentesen. A pészachi takarításról, haméc keresésről, és a konyha kóserolásról olvashattok röviden a Kóser de Finom szerzőitől.

Chájá gyakran emlegeti, ahhoz, hogy rendesen ki legyen takarítva, legalább 4-5 évente költözni kell. Ez azért praktikus, mert ilyenkor tényleg fel tudunk emeli minden bútort, polcot, hozzá lehet férni minden sarokhoz. Idén mi ennek egy mérsékeltebben macerás változatát választottuk. Már régóta akarunk festetni, így Mr. Weiss kitalálta, hogy jöjjön a festő peszach előtt, így biztosan mindent bútor megmozdul, és elpusztítható az utolsó morzsa is a szobákból. Nálunk idén, másfél héttel pészach előtt be is fejezte a szakember a munkát, és elkezdhettünk takarítani.

Ez azt is eredményezte, hogy idén peszachig minden kenyérevés és kiddus a konyhában történik, mert ahol ki van takarítva, oda már nem viszünk be hamécot, így barcheszt sem. Praktikus egyébként szobáról szobára haladni a nagytakarítással, és a konyhát, étkezőt hagyni peszach bejövetelének reggelére, hogy tudjunk még enni. A halacha – zsidó vallási törvénykezés – egyébként szigorúan tiltja, hogy valaki peszach előtt vagy után, sanyargassa magát kovásztalan kenyérrel. Ezért is nem szabad a konyhát mondjuk napokkal előbb haméc mentesíteni.

Hamécűző sport

A konyhát hamécmentesíteni külön élmény. Kedvcsinálóként elkülönítem az összes hamécos terméket, ami a kamrában van. A haméc eladása és elégetése Mr Weiss feladata lesz. Könnyű bemelegítésként letakarítom a polcokat, fiókokat, rekeszeket. Végül kezdődik a kemény harc. A mosogató, sütő, főzőlap takarítása. A fém vagy kő mosogató-medencét lehet forrásban levő vízzel kóserolni. Nagy fazékban vizet forralok és több fordulóban leöntöm a mosogatót miután persze jól kisikáltam. A főzőlapot és a sütőt vegyszerekkel alaposan letakarítom, Mr. Wesis mondta, hogy legalább 1,5-2 órára megéri rajta hagyni a vegyszert a sütőn és a főzőlapon, mert akkor tényleg könnyű letörölni. Persze nincsenek a konyhában égett földtani rétegek, de egy két elszenesedett folttól ilyenkor szabadulunk meg végleg.

Ezt követően bekapcsolom a sütőt és a főzőlapot, majd hosszan a legmagasabb hőfokon hagyom, hogy minden leégjen a sütőről. Akinek persze öntisztuló sütője van, az ennél a pontnál könnyebb helyzetben van.

Szintén jó, ha a konyhapult is fémből vagy kőből van, de nálunk sajnos még nincsen gránit konyhapult, így én itt is a forróvizes sikálást vetem be, de van, aki be is csomagolja alufóliával a teljes konyhapultot – ez persze már bőven túlteljesítés.

Mindig jól jön egy konyhai lángszóró

A konyha kóserolásában nagy segítséget nyújt a konyhai lángszóró, melyet minden nagyobb élelmiszerboltban megtalálunk. Arra kell figyelni, hogy külön kapni a fejét és a kis gáztartályát (én az elsőnél elfelejtettem az utóbbi, nem elhanyagolható jelentőségű alkatrész beszerzését).

Nagyon hasznos kis szerkezet, lehet vele créme brulée tetejére cukrot égetni, viaszt melegíteni, és konyhát kóserolni. Tavaly Chájával telefonon egyeztettünk takarítás ügyben, amikor meséltem neki, hogy én kilángszóróztam a sütőt. Gondolom Chájá a vonal másik végén elfehéredett, mert bizonytalanul arról érdeklődött, nem robbant-e fel a sütő. Elsőre nem értettem a kérdést, de végül rájöttem a félreértésre. Chájá lelki szemei előtt én valami zsidó Ramboként jelentem meg, és hátamon egy lángszóróval és arcomon kaján mosollyal felvettem a harcot a gonosz hameccal.

Nos, nem így történt…, csak egy kis kézi lángszóró volt a céleszköz.

Idén úgy alakult, hogy közvetlenül peszach előtt nem leszek az országban, így a felkészülés vége és az utolsó simítások Mr. Weissre hárulnak. De nem aggódom, meg fog vele birkózni, kóserolt már gyakran konyhát, elvégre nem hiába volt ő mesgiah.

Ortodox zsidó férfi készül peszachra

Ortodox zsidó férfi készül peszachra

Összefoglalva az idei tapasztalatokat: érdemes pészach előttre ütemezni a festést, illetve jó, ha van a háznál olyan férfi, aki vállalja a konyha és/vagy a sütő kóserolását.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp