Zoltai a hitközségi átvilágítások miatt mond le

Lemond Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója. A Szombat információi szerint a döntés a hitközségnél zajló gazdasági és pénzügyi átvilágítással függ össze.

Zoltai Gusztáv
Zoltai Gusztáv

Heisler András az ATV műsorában még azt mondta, a döntés szoros összefüggésben van a német megszállás áldozatainak a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművével. Zoltai Gusztáv azzal indokolta, hogy nem akarja folytatni közéleti munkáját, mert mentálisan rendkívül megterheli.

Ám a Szombat – a hitközség vezető köreiből is megerősített információk alapján – úgy tudja: Zoltai Gusztáv lemondása a hitközségnél zajló gazdasági és pénzügyi átvilágítással függ össze.

Előzmények:

Hónapok óta folyt a hitközség átvilágítása a tavaly nyáron megválasztott BZSH-Mazsihisz vezetőség által felkért cég közreműködésével. Többek között a temetői visszaélések, egy vitatott liftberuházás és a Nyári Zsidó Fesztivál gazdálkodása képezte a vizsgálódások elsődleges irányát. A BZSH-Mazsihisz csúcsvezetői a napokban tekintették át az átvilágítás bizalmasan kezelt eredményét, melyről április 13-án vasárnap tájékoztatják a vezetőséget.

Heisler András Mazsihisz elnök tavalyi megválasztását követően, a nyilvánosság előtt is hangsúlyozta, hogy teljes gazdasági és működési átvilágításra törekszenek, s hogy a vizsgálat eredményét a széles közvélemény is megismerheti.

Éveken át újabb és újabb ügyek, köztük bűncselekmények kavarták fel a hitközségre figyelő közvéleményt. Elsősorban a Kozma utcai temetői visszaélések vetettek árnyékot a hitközség vezetésére. Miközben voltak, akik átvilágítást követeltek a hitközségen, a vezetéshez lojális mamelukok és a hitközségi vezetés által, az érdekszövetségek révén irányított „közgyűlési szavazógép” elhárította a gazdasági vizsgálatot.

Az elmúlt hónapokban zajlott átvilágításnak két tétje volt: az állatorvosi lóként végigtekintett ügyek kivizsgálása nyomán a tiszta és átlátható gazdasági-döntéshozatali-ügyviteli viszonyok megteremtése a BZSH-Mazsihiszben, másrészt, hogy megállapítható-e a kínos ügyekben a hitközség legfelső vezetése, elsősorban az ügyvezető igazgató, Zoltai Gusztáv bárminemű felelőssége.

Forrás: szombat.org

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp