VAGON KIÁLLÍTÁS SZABADKÁN

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

“A történelem során sokszor, sokan megkísérelték már megsemmisíteni a zsidó kultúrát és hagyományokat. De a mai zsidóság erős, s ha bízunk magunkban, egymásban és értékeinkben, akkor soha, de soha senkinek nem fog ez sikerülni” -hangsúlyozta Heisler András a MAZSIHISZ elnöke Szabadkán ma délelőtt, a magyarországi Élet Menete Alapítvány 63. vagonkiállításának megnyitóján.

A Délvidék egyik legnagyobb, több mint 4 ezres magyar zsidó közösségből a 70 évvel ezelőtti deportálásuk és auschwitzi megsemmisítésük után alig néhányan maradtak. Zsinagógájuk helyreállításához segítséget nyújt Szabadka városa, a magyar kormány, s nem utolsó sorban a Kárpát-medence legnagyobb zsidó szervezete, a MAZSIHISZ is.

Szabadka polgármestere Dr. Maglai Jenő a sok száz megjelent szabadkai polgár előtt elmondta, a mai Szabadkának hiányzik az a nagyszerű, patrióta gazdasági és kulturális teljesítmény, amellyel a zsidó közösség gyarapította a várost.

A vagonkiállítás szervezői nevében Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke hangsúlyozta, a hiteles oktatási programok nélkülözhetetlenek korunk újra aktuális antiszemitizmusa és rasszizmusa visszaszorításában. Az Élet Menete alapítvány programjaival, akcióival a magyar fiatalok legszélesebb körét kívánja elérni.

Az Élet Menete alapítvány ma több száz szabadkai fiatal jelenlétében megnyílt vagonkiállítása egy héten keresztül, április 11-ig várja az érdeklődőket interaktív oktatási anyagával Szabadka pályaudvarán.

Az Élet Menete Alapítvány hét éve működteti a leginkább fiatalokat megcélzó vagonkiállítását. Ezen egy a 70 évvel ezelőtti deportálásokhoz használt marhavagon mását tekinthetik meg a látogatók, melyben a magyarországi zsidóüldözés, a deportálás, a népirtás legfontosabb tényei és adatai interaktív tárlat formájában mutatják be a magyar történelem egyik legsötétebb fejezetét. A vagonkiállítás anyaga az éppen aktuális állomásának adataival folyamatosan bővül, változik.

A mai napig több mint százezer vidéki magyar iskolás látta már a történelemtanárok körében is népszerű tárlatot. Élő történelemórák tucatjait, helyi túlélőkkel való beszélgetések hosszú sorát szervezik az egyes állomásokra az Élet Menete munkatársai és a helyi segítőik. Évente 5-7 hazai és határon túli magyar városba jut el a rendhagyó és rendkívül informatív vagonkiállítás.
A 11 éve egy maroknyi magyar fiatal által alapított Élet Menete Alapítvány idén is megszervezi hagyományos menetét Budapesten és Auschwitzban, 2014. április 27-én. A budapesti menet az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Keleti pályaudvarig tart majd. A több tízezres magyar résztvevők mellé 52 országból várnak megemlékezőket.

Kálmán Zsuzsa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp