Leveles tésztában sült lazac

Mostanság rengeteg a munkánk, így kicsit kevesebb időnk maradt időigényes receptek tesztelésére, de ne ijedjetek meg, ez nem gátol meg minket abban, hogy továbbra is rendületlenül etessük kis családunkat mindenféle földi jóval. A következőkben egy nagyon látványos, de annál egyszerűbb és gyorsabb receptet szeretnénk megosztani veletek. Ez pedig nem más, mint a leveles tésztában sült, friss lazac Kóser de finom módra.

Halat készíteni hálás dolog, mert nagyon gyorsan megvan, illetve ha már nincs időnk beszaladni a henteshez, aki pénteken délben vagy még előbb zár, akkor remekűl pótolja a húst is. Mivel a héten sem kocsival, sem tömegközlekedéssel nem lehetett a városban A-ból B-be eljutni kedden, egy kicsit megtúráztattam szegény halat, de nem lett semmi baja és a hétköznapi vacsi is kiválóan sikerült. A végeredmény egy, a Wellington piroghoz hasonló étel. A friss, zöldfűszeren kívűl nem tettem most semmit a tészta és a hal közé, de Rivka például szokott a kettő közé jól kinyomkodott, fokhagymás, párolt spenótot rétegelni. Érdemes ezt a verziót is kipróbálni!

 
l
l
 
Leveles tésztában sült lazac recept (4 főre)
 
Hozzávalók:
1 kg lazac filé
1 csomag (kóser) leveles tészta
2 ek morzsa
1 nagy csokor friss bazsalikom
fél dl oliva olaj
1 gerezd összezúzott fokhagyma
1 tojás
só, bors
 
A körethez:
rizs friss zöldség saláta
vagy friss párolt zöldség vegyesen, de el tudom képzelni mondjuk párolt spárgával is hollandi mártásban
Elkészítés:
A lazac filét megmosom, bekenem olivaolajjal, megszórom friss borssal és összevágott, friss bazsalikommal, majd egy nagy fedett tálban visszateszem a hűtőbe.
A leveles tésztát kihengergetem, jól belisztezem, kettévágom, majd az egyik bucit kinyújtom akkorára, hogy a lazacot kényelmesen rá tudjam majd helyezni. A kinyújtott tésztát egyenletesen meghintem a kenyérmorzsával, hogy a lazacból kisülő lé ne áztassa el a sütés közben.
Ezt követően ráhelyezem a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire, majd rákerül a halfilé is. A nagyon kilógó tésztát levágom és belegyúrom a másik buciba. A lazac szélétől számítva kb. egy centi tésztát kell hagyni, hogy jól össze lehessen zárni az alsó és felső tészta takarót.
A másik bucit is kinyújtom és letakarom vele a halat. A széleket jó alaposan összenyomkodom, hogy később ne tudjanak kinyílni. A kilógó részeket megint levágom, összegyúrom, kinyújtom és dekorációs elemeket szaggatok belőle. Halacskákat, csillagot, holdat vagy amilyen forma épp a kezembe akad.
 
 
A formák egyik oldalát megkenem egy kis vízzel és rögzítem a fedőréteg tetején. Ha ezzel is megvagyok, lekenem az egész műalkotást tojással és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Nagyjából fél óra alatt készen is van.
Köretnek érdemes vagy párolt zöldséget vagy friss, zöldség salátát tálalni egy kis rizzsel. Ha időnk engedi, csinálhatunk még hozzá hollandi mártást vagy egyszerűen adhatunk mellé egy kis feta sajttal vagy parmezán sajttal besűrített fokhagymás tejfölt is.
 
Jó étvágyat!
 
 
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp