Kinyithat szombaton számos tel-avivi üzlet

A tel-avivi városi önkormányzat az eddigi rendelkezéseket módosítva engedélyezte, hogy ezentúl szombaton és a zsidó ünnepeken is nyitva lehetnek a város főútjainak boltjai és kioszkjai. A döntést azonban még a belügyminiszternek is jóvá kell hagynia.

A városi önkormányzat hétfői ülésén elhatározták, hogy számos piac és kisbolt hivatalosan is nyitva tarthat a zsidó vallás pihenést előíró szombati tilalma ellenére, ráadásul nem csak szombaton, hanem a vallási ünnepeken is.

A helyi döntést jóvá kell még hagynia a belügyminiszternek, mivel az izraeli törvények szerint pénteken napnyugtától szombaton naplementéig tilos nyitva tartani az üzleteket. Az új városi határozat szerint öt évre szóló különleges engedélyeket kapnak a tiltott időben is nyitva tartó üzletek.

A hivatalos szabályozást megszegve eddig is számos bolt és „nem kóser” vendéglő működött szombaton és az ünnepnapokon, de tőlük rendszeresen viszonylag csekély összegű bírságokat szedtek a szabálysértés miatt.

„Ahogy más ügyekben, Tel-Avivnak ebben is úttörőnek kell lennie” – mondta Ron Huldai polgármester. „Nem szabad azonban vallásháborúvá tennünk ezt a kérdést. Zsidók vagyunk és a judaizmusnak mindig is több arca volt. Büszke zsidó vagyok, aki a szombati pihenőnapot másként tölti, mint más zsidók” – tette hozzá.

Az izraeli legfelsőbb bíróság júliusban a szombati zárva tartásról szóló törvény betartására szólította fel a tel-avivi hatóságokat, mert a bírák szerint a törvényszegőkre kiszabott szimbolikus bírságok elégtelenek voltak a szabályok követésének kikényszerítésére.

Forrás: mti.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp