Gondoskodni kell a zsidó közösségek megmaradásáról

A zsidó közösségek fennmaradásának fontosságát emelte ki Köves Slomó az Európai Rabbik Központja (RCE) hétfőn kezdődött kétnapos budapesti tanácskozásán. Menachem Margolin rabbi, az RCE titkára arról beszélt, hogy be kell bizonyítani, a zsidók büszkék lehetnek a származásukra. A holokauszt 70. évfordulójára emlékezve a legerősebb válasz a történtekre az, ha “gondoskodunk arról”, hogy a zsidó közösségek ma is létezzenek és a jövőben is megmaradjanak. Ez a fő üzenete a jelenlegi konferenciának is – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija az Európai Rabbik Központja (RCE) hétfőn kezdődött kétnapos budapesti tanácskozásán.

Hangsúlyozta: az esemény célja támogatást adni az európai rabbiknak, hogy a zsidó élet, a zsidó oktatás jövőjéért dolgozzanak. Manapság az értékek kiüresedése jellemző Európára, és a rabbik feladata, hogy visszavezessék a zsidókat a hagyományokhoz, az értékekhez, a közösséghez – közölte.

Menachem Margolin rabbi, az RCE titkára arról beszélt, hogy az egyik legnagyobb kihívás, amellyel az európai zsidó közösségeknek ma szembe kell nézniük az, hogy sokan rejtegetik zsidó származásukat. Ennek oka a holokauszt, amely sok közösséget tönkretett, emiatt sokan éltek félelemben, és a gyermekeiknek is átadták ezt a félelmet – vélekedett. Hozzátette: be kell bizonyítani, hogy a zsidók büszkék lehetnek a származásukra, ezért is rendezik konferenciájukat Budapesten, hiszen idén emlékeznek a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára.

Az RCE titkára közölte: a rabbik nyilatkozatot dolgoztak ki, amelyben a kormányokat és az Európai Parlamentet arra kérik, hogy segítsenek megvédeni a zsidók jogait és megőrizni a zsidó hagyományokat, szokásokat.

Kitért a zsidó oktatás jelentőségére is, ugyanis – mint mondta – fontos, hogy minél több zsidó gyermek kapjon zsidó oktatást.

Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija (j) a kormányokat a zsidók jogainak megvédésére kérő nyilatkozatot ír alá
Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija (j) a kormányokat a zsidók jogainak megvédésére kérő nyilatkozatot ír alá

Berl Lazar, Oroszország főrabbija kiemelte: a zsidók sokat szenvedtek a második világháború, a kommunizmus és a fasizmus idején, rengeteg fájdalmat kellett elszenvedniük, és ideje kárpótolni őket mindezért: támogatni kell a zsidó közösségek újjáépülését. Oroszországban nagy változás tapasztalható ebben a tekintetben – mondta.

Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija arról beszélt, hogy országában is komoly problémákat okoz a zsidó szokások, így a kóser vágás és a körülmetélés korlátozása.

A sajtótájékoztató végén a részt vevő rabbik aláírták a kormányokat a zsidók jogainak megvédésére kérő nyilatkozatot.

Az RCE kétévente szervez konferenciát. A budapesti tanácskozáson kétszáz európai rabbi vesz részt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp