Az egészséges zsidó: tavaszváró gyökérsaláta Tel-Avivból

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Már süt a nap, virágoznak a fák, de a friss, tavaszi zöldségekre még sajnos várni kell. A salátára kiéhezett zsidó azonban ilyenkor sem esik pánikba.  Zöldségek után kutatva, szétnéz a spájzban, hűtőben, piacon, majd okos fejével biccent és dönt. Cékla, sárgarépa, karalábé, zeller, citrom, olíva olaj, fűszerek és kész is a legpompázatosabb, télvégi vitaminbomba. A Kóser de finom e heti receptje.

A saláta fűszerezése Izraelt és a Közel-Keletet idézi meg illatában és ízében is. Ha tehát a tűző, tavaszi napsütésben van lehetőségünk ebédszünetben kiülni a Dunára néző iroda teraszára vagy kisétálni egy közeli parkba és salátánkat ott elfogyasztani, akkor egy kevés képzelőerővel már Tel-Avivban is érezhetjük magunkat. Nem is csoda, hiszen az eredeti receptet is az Alma Beach-en találta ki a Manta Ray étterem chefje.

A tel-avivi, tengerparti kis éttermek mindig dugig vannak emberekkel. Óriási puffokon ülve eszegethetünk mindenféle friss salátákból és mártogatókból álló mezze menüt, miközben hatalmas napszemüvegbe és egy lenge sálba burkolózva nézzük a szeles tengert, hallgatjuk a helyiek vidám, élettel teli héber beszélgetését. Oh, Tel-Aviv, I miss You!

Tel Aviv tengerpart
Tel Aviv tengerpart

A finom télvégi salátánkat, azon kívül, hogy önmagában is felséges eledel (egy kis fokhagymás lebanével vagy tejföllel), bátran felszolgálhatjuk roston sült csirke vagy akár füstölt makrélafilé mellé is. Remek munkahelyi ebéd vagy könnyű vacsora, és nem utolsó sorban hatalmas vitaminbomba is.

Színes gyökérsaláta fokhagymás tejföllel
6 főre
Hozzávalók:
3 közepes méretű cékla
2 nagy sárgarépa
fél zeller
1 közepes karalábé
4 ek citromlé
4 ek olíva olaj
1 ek málnaecet
2 ek cukor
1 csomag friss (vagy fagyasztott) korianderlevél apróra vágva
1 csomag friss (vagy fagyasztott) mentalevél apróra vágva
1 csomag friss (vagy fagyasztott) petrezselyemlevél apróra vágva
fél bio citrom reszelt héja
200 gr lebane vagy sűrű tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, bors
 
A zöldségeket megpucolom, alaposan megmosom, majd egy mandolinnal vagy nagy lukú reszelővel, egyenként, egy nagy tálba reszelem. Ha kész, megcsinálom az öntetet.
Egy kis lábosban összekeverem az olajat, ecetet, citromlevet, cukrot és az egy evőkanál sót, majd addig melegítem alacsony fokozaton, amíg a cukor és a só el nem olvad. Ekkor leveszem a tűzről és hagyom kihűlni.
Amíg hűl, megpucolom a fokhagyma gerezdet, összenyomom és belekeverem a sűrű tejfölbe vagy a lebanébe. Lebanét egyébként elég kevés helyen lehet itthon beszerezni, én a kóser boltban szoktam venni a Dob utcában.
Ha kihűlt az öntet, jó alaposan összekeverem a salátával, majd beteszem a hűtőbe pihenni legalább 45 percre, hogy kellően összeérjen. A friss zöldségeket és a citromhéjat csak tálaláskor adom hozzá, a jobb színhatás kedvéért. Tálaláskor pedig a saláta mellé teszek a tányérokra egy-egy nagy kanál mártogatóst.
 
Jó étvágyat mindenkinek!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp