Zsidó felnőtt A kis hercegben

Sokak számára meglepő lehet, hogy az 1943-ban készült népszerű mesekönyvét, A kis herceget egy felnőttnek ajánlotta Antoine de Saint-Exupéry. Ennél is kevésbe ismert, hogy ez a felnőtt Léon Werth, aki egy zsidó anarchista bolsevik volt.

Saint-Exupéry-hez hasonlóan Werth is író volt, 30 könyve jelent meg az élete során. Metsző kritikákban fogalmazta meg a véleményét a kolonializmussal, a sztálinizmussal és a növekvő nácizmussal szemben.

Ám Werth nem csak írásaiban volt ellenálló. Feleségével, Suzanne-nal aktívan részt vettek a francia ellenállási mozgalomban, párizsi lakásukon titkos összejöveteleknek adtak helyet, fegyvereket raktároztak és zsidó nőket, valamint a Szövetségesek néhány pilótáját bújtatták.

Werth 20 évvel idősebb volt Saint-Exupéry-nél, de 1931-től mély barátság fűzte őket össze. Amikor évekkel később Saint-Exupéry megtudta, hogy a barátja milyen tevékenységet végez a háború alatt, elhagyta New Yorkot – ahol épp A kis herceget írta -, és visszatért Franciaországba, hogy a nácik ellen harcoljon. A barátságuk Saint-Exupéry 1944-es eltűnésével szakadt meg.

„Léon Werth-nek” – olvasható az ajánlásban – „amikor még kisfiú volt.”

Forrás: thejewniverse.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp