Kalandos császári purim március 15-én

Mi lehetne meghökkentőbb jelmeztéma idén purimkor, mint egy K und K korabeli nemesnek, nagypolgárnak vagy akár épp a császári család egyik tagjának öltözni? Március 15-én a Klauzál Súl csapata cilindert vett és abroncsos szoknyát húzott.

A megillát maga Ferenc József olvasta fel héberül, magyarul pedig Mária Terézia és Weiss Manfréd tolmácsolta. Herzl Tivadar, mivel hallotta, hogy a császári összejövetelt a Cionista Szövetség termében tartjuk, gondolta, nem hagyja ki az alkalmat, hogy megismertesse államalapítási tervét az uralkodóval. Ez olyan jól sikerült, hogy Ferenc József maga kívánta vinni az Izraeli zászlót. Érdemes volt tehát Tivadarnak megborotválkoznia.
 
Megilla olvasás után, Weiss Manfréd neje, özv. Manheimer Debóra által összeállított és vezetett társasjátékban ütközött meg egymással a polgárság és a nemesség. A játék lényege az volt, hogy 1848-tól, a forradalmon és a Bach-korszakon, majd a kiegyezésen át, el kellett jutni mindkét csapatnak 1900-ig, a Párizsi világkiállításig. Közben hol besoroztak minket és masíroztunk, hol Sauerkraut polkát táncoltunk, de volt, hogy ál-Petőfik és Deák bajuszok rajzolásban kellett megmérkőznünk. Az este végül egy hatalmas össztánccal ért véget, ahol mindenki lejthetett egyet Tivadarral és a császárral, de még Weiss úr is kapható volt egy keringőre.
 
 
 
 
 
 
A csapat ezek után átvágott két utcán és egy kereszteződésen, hogy megérkezzen a Toldi mozbiban tartott Purim Wonderland-be – ahol az est folyamán Weissék el is hozták a jelmezért járó díjat, egy üveg becses Finlandia formájában.
 
A Mazl Tov csapata által szervezett Purim Wonderland egy új, üde kezdeményezés a pesti zsidó éjszakában. A szervezők elmondásuk szerint szeretnének évente 3-4 ilyen megmozdulást szervezni, mert úgy érzik, kevés a zsidó fiatalokat megszólító buli lehetőség a városban. Bár nem volt tematikus az est, mégis érdemes volt beöltözni, hiszen versenyre keltek a jelmezek. Volt is papagáj, mentős, gengszter, Django, színésznő, sejk, apáca. A legtöbben egész este a jelmezüknek megfelelő alteregót játszottak, így elég érdekes beszélgetések jöttek létre pl. Pista bácsi és Erzsébet királynő között. A zenét Stamusic és Tembo keverték, remek vetítéssel. Ez utóbbi már csak azért is telitalálat volt, mert a kedvenc filmjeink, kedvenc jeleneteit keverték egybe a DJ pult mögötti falon. Remélem, még sokszor találkozunk a Mazl Tov bulijaival, mi nagyon jól éreztük magunkat!
 
Purim Wonderland
Purim Wonderland
 
Purim Wonderland
Purim Wonderland
 
 
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp