Kossuth-díj Jávori Ferencnek

Jávori Ferenc, “Fegya” zeneszerző, a Budapest Klezmer Band alapítója és vezetője is átvehette március 14-én a Kossuth-díjat Budapesten.

 
Jávori Ferenc
Jávori Ferenc
A Munkácson született és az 1970-es években Magyarországra áttelepült zenész elmondta, büszke rá, hogy a zsidó kultúra egyik legnagyobb kincsének számító klezmer zene gyökeret eresztett Magyarországon, és ma már szerves része a magyar kultúrának.
 
„1990-ben egy régi álmomat próbáltam megvalósítani, amikor elkezdtünk zenélni a Fészek Művészklub pincéjében, és megmondom őszintén, akkor még csak ápolni akartam ezt a csodálatos kincset” – emlékezett vissza a zeneszerző, hozzátéve, hogy több mint húsz év távlatából visszatekintve, ez volt szakmailag a legboldogabb időszak az életében.
 
Mint elmondta, nagyon hálás, hogy kitűnő emberekkel, muzsikusokkal hozta össze a sors. Elsőként zenekarának, a Budapest Klezmer Bandnek a tagjait – Barbinek Gábor, Gazda Bence, Kohán István, Máthé László, Nagy Anna, Végh Balázs – emelte ki, akik nagy segítséget nyújtottak neki abban, hogy megvalósíthassa elképzeléseit, és akikkel hatalmas sikereket értek el az évek során.
 
A zeneszerző elismerően beszélt még Rolla Jánosról, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmesteréről, Kiss Jánosról, a Győri Balett igazgatójáról, akivel megalkották a Purim, avagy a sorsvetés című balett-produkciót, valamint Kerényi Miklós Gáborról, aki annak idején felkérte, hogy működjön közre zeneszerzőként egy klezmer musical létrehozásában. A hamarosan a 200. előadásához érkező Menyasszonytánc című produkciót a mai napig telt ház előtt játsszák a Budapesti Operettszínházban.
 
http://www.youtube.com/watch?v=kCg3zLRork8
 
Forrás: mti.hu
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp