Itt az első purimi mesekönyv homoszexuális karakterekkel

A Purim szuperhőse című mesekönyv főszereplőjének két apukája van. A történetnek ez csak egy mellékszála, de a könyvet forgalmazó PJ Library szerint fontos, hogy azok a gyerekek is viszontlássák a saját életüket a könyvek lapjain, akik nem a többségi társadalom mintája szerint szerveződő családokban élnek.

Nate komoly választás elé kerül Purim idején. Szeretne földönkívülinek öltözni a jelzembálon, de a barátai mind szuperhősnek öltöznek, és ő sem szeretne kilógni a sorból. Hogy mit fog tenni? Két apukája segítségével meglepő döntést hoz.

A könyvet Elisabeth Kushner írta, aki szerint az egynemű szülőket bemutató képeskönyvben nem ez a kérdés van előtérben, de ez a családi helyzet mégis a történet részét képezi. A könyvet a PJ Library nevű cég forgalmazza, amely havonta jó minőségű, ingyenes zsidó gyerekirodalmat és zenét juttat el postai úton a nála regisztrált családokhoz. Annak ellenére döntöttek a Purim szuperhőse kiadása mellett, hogy sokan nem nézik jó szemmel a homoszexuális karakterek szerepeltetését gyerek-, pláne zsidó gyerekkönyvekben.

Mivel az LMBT szerepelők megjelentetése gyerekkönyvben elég érzékeny téma még Amerikában is, ezért ezt a kötetet csak külön megrendelés alapján szállítják ki a családoknak. Ám a cég fontosnak tartotta hangsúlyozni: „akár tetszik, akár nem, a közösségünkben LMBT családok vannak, akik másképp viszonyulnak ehhez a témához és ahhoz, hogy mikor lehet ilyen dolgokról a gyerekekkel beszélni.” A PJ Library blogján úgy nyilatkozott a cég képviselője, Winnie Sandler Grinspoon, hogy nemcsak akkor szeretnék támogatni a közösség sokszínűségét, ha a zsidó vallási szokásokról van szó, hanem akkor is, ha ez az egyes családok “egyediségével” kapcsolatos. „A szülőknek és a gyerekeknek is fontos az, hogy tükrözve lássák önmagukat a könyvekben. Ráadásul a Purimi szuperhős egy kedves mesekönyv, amelynek fontos üzenete van az ünneppel kapcsolatban.”

Talán nem meglepő módon a mese főszereplője, Nate végül azt a választ kapja az apukáitól, hogy néha kifejezetten jó, ha az ember más, mint a többiek. Ám ezt nem a saját családjuk esetével magyarázzák, mint ahogy ezt várnánk, hanem érdekes értelmezést adnak a Purimhoz kapcsolódó mesének, az Eszter könyvének. Eszter királynő ugyanis egy bátor lány volt, aki hű maradt a saját értékeihez és éppen ezzel mentette meg az egész zsidó közösséget is.

Az LMBT figurákat szerepeltető történet, a Purim szuperhőse, megnyerte a Keshet nevű amerikai homoszexuális jogvédő szervezet nemzeti könyvdíját.

Forrás: keshetonline.org

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp