Vidal Sassoon: forradalmi stílusteremtő és szenvedélyes cionista

Vidal Sasson nemcsak legendás stílusdiktátor volt, aki forradalmasította a hajápolást, hanem szenvedélyes cionista is, aki többek között az izraeli függetlenségi háborúban harcolt.

Vidal Sassoon 1964-ben
Vidal Sassoon 1964-ben

Sassoon egy zsidó emigráns családban született Londonban 1928-ban. Az apja, Jack görög, az anyja, Betty, spanyol származású volt. Jack elhagyta a családot Sassoon 3 éves korában, aminek következtében Betty nem sokkal később árvaházba adta a kis Vidalt és a testvérét Ivort. 14 évesen Sassoon abbahagyta az iskolát és kifutófiúként kezdett dolgozni, majd gyakornok lett egy fodrászatban.

Sassoon fiatal kora ellenére 17 évesen beállt katonának a II. világháború alatt. Csatlakozott egy angol antifasiszta csoporthoz, a volt zsidó származású katonatisztekből álló 43-as Csoporthoz (Group 43), amely a háború után is harcolt az antiszemitizmus ellen. Később sem hagyott alább a harci kedve, 20 évesen a Haganah nevű alakulatnál szolgált, amely később az Izraeli Védelmi Erők néven vált ismertté. Sassoon harcolt az 1948-as izraeli függetlenségi háborúban, amelyet utóbb élete legszebb évének nevezett.

A háború után Sasson ismét egy fodrászatban kezdett dolgozni, csiszolta a tudását és egyre markánsabban kialakította azt a stílust, amelynek köszönhetően végül világhírűvé vált. Divatba hozta a „mosd és viseld” („wash and wear”)  frizurát, és ezzel lehetővé tette, hogy a nőknek ne kelljen az akkori szokások szerint hetente fodrászhoz járniuk. Az első üzlete az 50-es években nyílt Londonban, majd gombamódra szaporodtak a szalonjai a következő 5 évtizedben. A 80-as években az Egyesült Államokba költözött, és megalkotta saját samponjait és balzsamjait.

Sassoon és Farrow
Sassoon és Farrow

Sassoon számos sztár, például Mia Farrow fodrásza volt a Rosemary gyermekei cím film ideje alatt. Rengeteg könyvet írt, és megalapította a Vidal Sassoon Antiszemitizmus Tanulmányok Nemzeközi Központját.

Szakmai sikerei ellenére magánéletét tragédiák is tarkították. Négyszer házasodott, kábítószertúladagolás miatt elvesztette Catya nevű lányát 2002-ben, testvére Ivor pedig 46 éves korában meghalt. 2009-ben Sassoon-nál leukémiát diagnosztizáltak.  2012-ben halt meg Los Angeles-i otthonában, 84 évesen.

Forrás: jspace.com

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp